Raskošno, velelepno i veličanstveno: ekstravagantan Vijaia Dašami u Karnataki

Tradicionalna svečana povorka povodom Vijaia Dašami u Misuru prvi put je održana pre cetiri veka u vreme kraljevstva Vodeja. Raskošno slavlje traje do danas u Amba Vilasu, palati Misuru, iako kraljevska porodica više ne postoji u Republici Indiji.

U subotu popodne, zvuci i boje festivala poceli su sa Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wodeyar, mladim covekom koji se ranije smatrao Maharajem i bio obožavan u hramu Banni i prostorijama palate. Americki obrazovani Yaduveer stigao je u hram u tradicionalnoj srebrnoj kočiji.

Ubrzo nakon toga, glavni ministar Siddaramaiah izveo je puja na Balarama kapiji palate da bi pokrenuo procesiju festivala. Procesija je zapocela iz palate i nastavila se 5 kilometara sve do Banni Mangale, gde je održana parada.

Procesija je počela prikazom slonova na velikom displeju. Slonovi su i ove godine bili oslikani i ukrašeni, a bila su prikazana i njihova imena (na njihovim čelima).

Posle slonova, odmah su usledili prikazi različitih tema o istoriji Karnatake – od osnivača Bengalura, Kempe Govda do Indirine vladavine.

Tradicionalni plesači i muzičari obučeni u spektakularne kostime i izvođači na šipkama – dodatno su uveličali procesiju, čineći je pompeznom i impresivnom.

Kada je procesija bila pri kraju, pojavio se veličanstveni slon Arjuna, koji je nosio idola boginje Chamundeshvari na svojim leđima, a sa strane su ga pratila još dva lepa slavna.

Jedan od slonova, Vijaia, izgledao je malo zbunjeno kada se približio Balaramskim vratima u prostorijama palate. Morao je malo da se vrati dok je Arjuna strpljivo čekao.

Bilo je puno buke i gužve, na šta slonovi u šumi nisu baš navikli. Iako hodaju u procesiji iz godine u godinu, čini se da bi ova veličanstvena bića radije bila negde drugde.

Vreme je bilo prijatno ove godine, a nije bilo ni kiše koja je do pre nekoliko dana padala u Misuru. Nije bilo ni pretoplo.

Palata Amba Vilas bila je osvetljena sa skoro 100.000 sijalica – praznik za oci. Otprilike u 18:45 struja je isključena i palata je postala potpuno mračna. To je bilo vrlo neobično, ali se sve ubrzo vratilo u normalu.

Bio je ovo prizor koji je trebalo videti – impresivan vizuelni spektakl koji i priliči Karnataki i nacionalnom festivalu.

Prethodni tekstPrvi privatni grad na svetu nalazi se u Indiji (foto)
Sledeći tekstIndijski orah pozitivno utiče na vaš organizam i to nije sve…

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime