Prvi privatni grad na svetu nalazi se u Indiji (foto)

Foto: Twitter/BloombergQuint

U Indiji postoji jedan grad pod nazivom Lavasa koji će se, širenjem, prostirati na 100 kvadratnih kilometara a očekuje se da u njemu do kraja 2030. godine živi oko 300.000 stanovnika.

Po čemu je on poseban? Po tome što je ovo prvi privatni grad na svetu, u kojem živi više investitora nego stanovnika, dok umesto gradonačelnika postoji gradski menadžer. Lavasa se nalazi na 100 kilometara od Mumbaja a očekuje se da će se u narednih petnaestak godina završiti njegova izgradnja.

https://twitter.com/incredible_tdg/status/912874506728833024

Iza Lavase stoji bogati industrijalac Adžit Gulabčanda koji je u grad spreman da uloži 30 milijardi dolara. Lavasa je prvi grad u Indiji koji će ceo izgraditi jedna koropracija, Lavasa Corporation Limited (LCL). U Lavasi je zamišljeno da njeni stanovnici žive mirno ali energično i moderno.

Tehnološki će biti izrazito napredan, ali će u isti mah biti okrenut prirodi i tradiciji Indije. Grad se podiže na osnovama koncepta „Novog urbanizma“, sa bogatim zelenim površinama. Jedan od osnovnih ciljeva je da oko 80 odsto stanovnika Lavase za najviše 20 minuta pešice može da dođe do centra iz bilo kog dela grada.

U Lavasi već postoje policija, pošta i druge ustanove kojima upravlja korporacija koja je i vlasnik grada.

Prethodni tekstDusera 2017: evo kako se različitim delovima Indije proslavlja ovaj epski festival
Sledeći tekstRaskošno, velelepno i veličanstveno: ekstravagantan Vijaia Dašami u Karnataki

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime