Muzičko putovanje u Radžastan – festival BUNT

Foto: /twitter.com/BUNT_Festival

Etnička muzika sveta dobila je svoje mesto i na Beogradskoj umetničkoj novoj teritoriji – festivalu BUNT, koji traje do devetog novembra.

Na Sceni „Raša Plaović” u Narodnom pozorištu priređen je muzičko-scenski spektakl „Ja postojim” čuvenog nemačko-turskog gitariste i pevača Marka Sinana. Njemu se pridružila violinistkinja i pevačica Iva Bitova, kao i pevačica Radšu Bopa, s romskom muzikom njihove postojbine, indijske države Radžastan. Pratili su ih članovi Simfonijskog orkestra iz Drezdena i orkestar „Bez granica”.

Ovaj koncert svojim nazivom kazuje o snazi koja je omogućila da Romi i Sinti opstanu uprkos neprijateljstvima usmerenim prema njima i pokušaju njihovog istrebljenja u Trećem rajhu.

Projekat ima poetski pristup bolnoj, ali i uzbudljivoj prošlosti i stvarnosti jednog mnogobrojnog i raznolikog naroda, koji je još u potrazi za svojim identitetom.

Evropska turneja koncertnog projekta posvećena je umetniku Damjanu le Basu (1965–2017), koji se zalagao za jedinstvenu Evropu i koji je govorio: „Osećam se kao da je ceo moj život jedna slomljena slagalica, stvarno, kao da uvek pokušavam da je ponovo sklopim. I to se nikada ne dešava. Ali mislim da je to život.”

Umetnici su na koncertu oživeli sećanja na putovanje u Radžastan 2016. godine. Njihov odlazak u nepoznato postalo je putovanje u sopstveno postojanje, jer Iva Bitova, češka avangardna umetnica iz Njujorka, ali i britanski umetnički duo Delaine i Damjan u Indiji se susreću sa „skrivenom” domovinom. Putovanje do mitskog porekla njihovog naroda postaje svakodnevno neizbežan dodir sa sopstvenim postojanjem.

Posetioci su u koncertnom katalogu mogli da se prisete i reči Gintera Grasa: „Romi i Sinti ne poznaju granice. Oni su kod kuće širom Evrope, oni su ono što se mi pretvaramo da jesmo – rođeni Evropljani.”

Festival BUNT organizuje se šesti put pod sloganom: „Slušajte muziku – čuvajte razum.” Cilj je da se pokrene umetničko stvaralaštvo i istraje u borbi za plemenitiji i kvalitetniji kulturni život u gradu.

(Aleksandra Kurtešnedelja, „Politika“)

Prethodni tekstDivali festival: Obožavanje Lakšmi – boginje svetlosti, mudrosti i sreće
Sledeći tekstU napuštenim pogonima IMT-a kod Sečnja Indijci pokreću proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime