Divali festival: Obožavanje Lakšmi – boginje svetlosti, mudrosti i sreće

Foto: Pixabay.com/pashminu

Sama reč Divali, bukvalno značenje je niz lampi, osvetljenja. Popunjavanje malih glinenih sijalica sa uljima i osvetljavanjem u redovima širom domova je tradicija koja je popularna u većini regiona Indije. Čak i danas u ovom savremenom svetu projektuje bogatu i slavnu prošlost Indije i uči građane da podrže prave vrednosti života. Povezan je sa mnogim običajima.

Prvi dan petodnevne proslave festivala Divali je od velikog značaja za bogatu zajednicu zapadne Indije. Kuće i poslovni prostori su renovirani i uređeni za ovu priliku. Ulazi su oblepljeni šarenimi i lepim tradicionalnim motivima kako bi se napravila dobrodošlica za boginju bogatstva i prosperiteta Lakšmi. Mali otisci se iscrtavaju pirinačnim brašnom i prahom u svim kućama. Svetiljke se pune tokom noći. Veruje se takođe da dobronamerne žene kupuju malo zlata ili srebra ili bar jednu ili dve nove posude.

U večernjim časovima se osvetljavaju sitne gline kako bi se oterali zli duhovi, pevaju se pesme za pohvalu boginje Lakšmi, a takođe joj se i nude tradicionalni slatkiši. U selima farmeri ukrašavaju stoku, jer ona čini glavni izvor njihovih prihoda. U južnom delu Indije stoka se veoma uvažava i poštuje, i zbog toga je ukrašena i obožavana na ovaj dan.

Foto: Pixabay.com/wpcares

Tokom drugog dana festivala postoji tradicionalna praksa, posebno u Maharaštri, da se građani kupaju pre izlaska sunca u ulju, brašnu i mirisnom prahu. U severnoj Indiji Divali je posvećen obožavanju Lorda Rame, dok se npr u Bengalu obožava Kali, boginja snage. Divali je jedan od retkih hinuističkih festivala koji se proslavlja u svakom delu zemlje, čak i u državama poput Kerale, u kojoj je Onam glavni festival.

Boginja Lakšmi se obožava u svakom hinduskom domaćinstvu. U mnogim domovima običaj je da žena stavlja crvenu kapu na glavu svog supruga, sklanja ga i obavlja svoju molitvu za dug život. Uvažavajući sve brige i pažnju koja mu žena pokazuje, muž joj daje skupoven poklon. Ova tradicija je simbolika ljubavi i predanosti između muža i žene. Na ovaj dan, tek udate žene sa svojim muževima pozivaju se na posebne obroke i pripremljeni su im specijalni pokloni.

Proslava Divali festivala je srećna prilika za sve građane Indije.

Prethodni tekstDivali – najveći i najvažniji indijski festival: poreklo, simbolika i značenje
Sledeći tekstMuzičko putovanje u Radžastan – festival BUNT

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime