Najznačajniji festival u Indiji – Maha Šivaratri

Foto: Wikipedia/Navneesh Ramessur

Maha Šivaratri je jedan od najvažnijih hindu festivala u Indiji. To je festival obožavanja Hindu boga Šiva, zajedno sa suprugom Parvati, koja se naziva još i „majkom boga“.

Ovaj praznik slavi širom Indije hindu stanovništvo. Festival se održava u februaru ili martu po gregorijanskom kalendaru, dok ove godine proslava pada 24. februara. To je dan kada se navodi da je bog Šiva imenovao svoj „omiljeni dan u godini.“

„Šivaratri“ znači „velika noć Šive“, koja se odnosi na kultne noći koju budni dočekuju poklonici boga Šive. Tokom festivala hindusi nude cveće, lišće sa drveća i plodove Shiva. Oseća se miris tamjana dok se kupaju u svetoj vodi u reci Gang, učestvuju u joga meditaciji, i pevaju mantru „Om Namah Šivaia“ ceo dan. U hramovima širom Indije, poklonici uzvikuju „Zdravo Šiva“ dok zvone zvona u hramovima i nakon što kruži oko kipa Šive, sipaju vodu ili mleko na samom vrhu spomenika. Na kraju, oni crtaju i tri linije „svetog pepela“ na čelu kako bi simbolizovali čistoću, znanje i pokoru.

U severnoj Indiji, festival u gradu Mandi (koji može da se pohvali impozantnom cifrom od 81 hrama), verovatno je najveći događaj. U centralnoj Indiji, Mahakalešvar Hram je jedan od najpoznatijih Šiva svetinja sa Maha Šivratri festivala. U južnoj Indiji, događaji u blizini Višvanata hrama u Karnataka se svrstavaju kao najznačajniji.

Maha Šivaratri je povezan sa dolaskom proleća u Indiji, a posebno sa cvetanjem cveća.

Prethodni tekstDrugi sastanak Indije i Srbije na Biznis forumu u „Hajatu“ 27. februara
Sledeći tekstNa jugu Indije otkrivene minijaturne žabe

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime