Nakon što su preživeli zemljotres u Nepalu, indijski planinari su ponovo na Everestu

Foto: Facebook/Mission Everest 2017

Dva indijska planinara, Samir Patam i Sauraj Jingan, tvrde da se pripremaju za osvajanje najviše planine na svetu, Mont Everest, već godinama. Za one koji ih znaju, ovo nije posebno iznenađujuće. Dva prijatelja, koji dele ljubav prema prirodi, slažu se da Mont Everest simbolizuje njihov krajnji izazov.

Njih dvojica su u svojim tridesetim počeli da se penju na Mont Everest – skoro dve godine nakon što su preživeli zemljotres koji je uništio Nepal 2015. godine. Samir i Sauraj su se tada nalazili u baznom kampu Everesta, kada je prvi zemljotres pogodio planinu, što je izazvalo lavinu koja ih je skoro sahranila.

„Imali smo sreće da se izvučemo,“ kaže  Samira za NDTV, „ali čisto iz sebičnih razloga, bilo je skoro razočaravajuće što smo morali da prekinemo misiju. Pripremali smo se za to godinu i po dana, sve svoje nade i želje smo usmerili u Everest, i onda videli da se sve bukvalno srušilo pred nama. “

Dva prijatelja su ostala da pomognu indijskoj vojsci sa operacijama spasavanja i pomoći.

„Biti uključen u organizaciju spasavanja nedužnim ljudima, osećali smo se kao da je naš život ponovo imao smisao.“, kaže Samir.

Ovaj dvojac se nada da će moći da postavi indijsku zastavu na vrh Mont Everesta u maju ove godine, kada se proslavlja stogodišnjica tehničkog instituta Kraljica Meri (QMTI’s centennial anniversary) u Mumbaju.

Prethodni tekstAmbasadorka Indije održala predavanje na 5. Kongresu studenata Ekonomije (KONSEK 2017)
Sledeći tekstEvo šta je ovaj Indijac sve učinio zbog ljubavi

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime