Nova raspodela moći: Indija ulazi među vodeće države sveta

Za nekoliko godina, tačnije 2027, Indija će od Kine preuzeti titulu najmnogoljudnije države sveta. To će joj dati priliku da i na ovaj način uđe među vodeće države sveta. Međutim, postoje i mnoge prepreke.

Iako je u pitanju najveća demokratija na svetu, sa izborima za koje se može reći da su manje-više fer i vladama koje se menjaju, Indiji nedostaje ekonomska snaga. Bez obzira na to što poslednjih godina ima veći rast ekonomije od Kine, ona je daleko od kineskog uspešnog modela privrede. Indija prosto ne žuri, što je u skladu sa njihovom tradicijom.

Iako nacionalno heterogena, s ogromnom muslimanskom manjinom od više od 100 miliona ljudi, Indija je ipak uspešan projekat države koja je pomirila nacionalne i verske protivurečnosti. To ne znači da oni neće u budućnosti biti predmet unutrašnih sukoba ili rasprava. Sa nuklearnim oružjem, ogromnom populacijom i velikim brojem obrazovanog stanovništva, prvenstveno u tehničkim naukama, Indija je iako još dosta siromašna, sve značajnija u informatičkim naukama, sa desetinama miliona mladih koji rade u digitalnim kompanijama.

Još jedna prednost Indije jeste što je praktično geopolitičko ostrvo. Sa tri strane opkoljena vodenim prostranstvima, Arabijskim morem, Indijskim okeanom i Bengalskim zalivom, na severu se nalaze neprohodni Himalaji. Na istoku se graniči sa za nju manjim i miroljubivim državama u Indokini, a jedini problem ima na zapadnoj granici, gde se nalazi Pakistan, njen ljuti protivnik, koji ima odlične odnose sa Kinom, glavnim geostrateškim protivnikom Indije u Aziji, sa kojom je vodila tri oružana konflikta u poslednjih šest decenija. Upravo odnos ova dva azijska džina, Indije i Kine, određivaće budućnost Azije u 21. veku.

Teritorija Indije prostire se na 3,3 miliona kvadratnih kilometara, na kojoj živi 1,37 milijardi stanovnika. Bruto društveni proizvod je oko 2,93 hiljade milijardi dolara, što je po glavi stanovnika 2.200 dolara. Indijska ekonomija predstavlja 3,36 procenata svetske ekonomije.

(Đokić, vesti-online.com)

Prethodni tekstPutin želi da BRIKS više sarađuje u IT sektoru
Sledeći tekstSi i Modi o unapređenju odnosa Kine i Indije

1 KOMENTAR

  1. Imate jednu od najuzvišenijih civilizacija u istoriji. Verska učenja Šankare i Ramanuđe su vrh ljudskog umovanja..Joga kao vrhunska metoda dosezanja individualnog apsoluta, je zadužbina Indije i njen poklon čovečanstvu. Zato ne žurite,,,nije sve u ekonomiji, mada mnogo toga jeste. Ona razlika u procentima između SVE, čemu teži Zapad i MNOGO, može odrediti sudbinu mnogih kultura, civilizacija i naroda…sudbinu ljudskog roda čak !
    Pozdrav

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime