Održan 14. samit EU i Indije

Foto: twitter.com/narendramodi

U Nju Delhiju je danas održan 14. samit EU i Indije, a delegacije su predvodili premijer Narenda Mori i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Tusk je ukazao na poslednje prepostale razlike u pregovorima o ambicioznom sporazumu o slobodnoj trgovini Indija-EU, o kom pregovaraju još od 2007.

EU traži manja ograničenja za ulaganje u trgovinu, osiguravajuće firme i bankarski sektor u Indiji, kao i manju carinu na uvoz stranih automobila, dok Indija traži više mogućnosti u Evropi za svoju informacionu tehnologiju i poslove „autsorsinga“.

Sporazum o slobodnoj trgovini trebalo bi da reguliše tržišni pristup robi, uslugama i javnim nabavkama i da stvori okvir za zaštitu investicija, intelektualne svojine i konkurencije.

EU je najveći trgovinski partner Indije, ispred Kine i SAD, a vrednost robne razmene EU-Indija 2016. godine bila je 90 milijardi dolara.

EU i Indija saopštile su da su se danas dogovorile i da pojačaju saradnju u borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizacije, posebno na internetu, kao i da povećaju bezbednost u Indijskom okeanu i obnove održavanje pomorskih vežbi.

Dve strane pozvale su na smirivanje u Mjanmaru, odakle je proterano ili pobeglo 500.000 pripadnika muslimanske manjine, Rohindža.

Prethodni tekstPotpisan Memorandum o razumevanju između indijske i srpske agencije za kreditiranje izvoza
Sledeći tekstPriliv stranih turista na 10. godišnjem maksimumu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime