Parafiran zakon o jedinstvenom porezu za robu i usluge

Foto: World Economic Forum

Ključni korak u uvođenju najavljenog jedinstvenog poreza za robu i usluge postignut je nakon što je indijski Predsednik Pranab Mukherži podržao amandman ustava koji omogućuje sprovođenje reforme indirektnih poreza. Do sada se indijska Vlada držala rokova, prema očekivanju GST biće uveden do 1. aprila 2017.godine.

Izmenom zakonodavstva stvaraju se uslovi za formiranje saveta za GST, državnog tela čiji će članovi biti indijski Ministar finansija kao i Ministri finansija saveznih indijskih država, koji će zajednički raditi na uvođenju GST-a. Državni savet će odlučivati o spornim pitanjima, kao što su poreske stope, podela nadležnosti i oporezivi nivo prihoda.

Rešavanje ovih pitanja je preduslov da indijska Vlada usvoji prateće zakonodavstvo vezano za centralni i savezni GST prilikom zasedanja u novembru.

GST je porez na dodatu vrednost prema odredištu i predstavlja najambiciozniji pokušaj poreska reforme od indijske nezavisnosti. Uklanjanjem mnogih lokalnih nameta, GST ima za cilj da ukloniti međudržavne trgovinske barijere i stvori u Indiji jedinstveno unutrašnje tržište.

Prethodni tekstIndijski institut za nauku visoko kotiran na listi najboljih svetskih fakulteta
Sledeći tekstAjšvarija Raj – od arhitekte do bolivudske zvezde

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime