Ajšvarija Raj – od arhitekte do bolivudske zvezde

Foto: Twitter/Today_Newsz

Ajšvarija Raj je najpoznatija bolivudska glumica i model, obožavana u rodnoj Indiji. Rođena je 1. novembra 1973. godine u u Mangaloru u južnoj indijskoj državi Karnatka. Školovala se u Santakruzu (Bombaj). Kasnije je upisala koledž Džaj hind, a posle godinu dana prebacuje se u koledž Ruparel. Bila je student prve klase i htela je da postane arhitekta, ali su je razne okolnosti sprečile u tome.

Na izboru za Mis Indije 1994. godine bila je druga, odmah iza Sušmite Sen koja je izabrana za Mis univerzuma. Te iste godine je proglašena za Mis sveta i Mis fotogeničnosti. Nakon toga je započela karijeru profesionalnog foto-modela, da bi kasnije ušla u indijsku filmsku industriju ulogom u filmu ”Iruvar”.

Sa filmom ”Džins” iz 1998.godine osvaja ”Filmfer” nagradu za najbolju glavnu glumicu na Tamilskom jeziku. Kritike su bila pozitivne, a nakon uspeha u ovom filmu Ajšvarija se pojaljuje u mnogim bolivudskim hit filmovima. 2003. godine bila je član žirija na filmskom festivalu u Kanu.

Oktobra 2004. dobija svoju voštanu figuru u muzeju „Madam Tiso“ u Londonu. Istog meseca igra u svom prvom filmu na engleskom jeziku Udaja i predrasude. Film je indijska verzija klasičnog romana „Gordost i predrasuda“. Imao je komercijalan uspeh u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ne i u Indiji. Nakon toga igra u nekoliko indijskih filmova, od kojih je najznačajniji Raincoat za koga je nominovana Filmferom za najbolju glavnu glumicu. Svoju drugu ulogu na engleskom jeziku je ostvarila u filmu „Gospodarica začina“, koji je primio pozitivne kritike, iako nije ostvario dobar komercijalni uspeh.

Pre devet godina udala se za glumca Abiškeka Bahšana. Majka je četvorogodišnje kćerke. I dalje se aktivno bavi glumom.

Prethodni tekstParafiran zakon o jedinstvenom porezu za robu i usluge
Sledeći tekstUčenici Osme beogradske gimnazije u poseti Paviljonu Ambasade Indije na Beogradskom sajmu knjiga

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime