Posle pet nedelja završeni nacionalni izbori u Indiji

Glasanje na nacionalnim izborima u Indiji završeno je sedmom i završnom fazom koja je trajala više od pet nedelja, a izlazne ankete predviđaju da će nacionalistička stranka premijera Narendre Modija i njeni saveznici osvojiti vlast za narednih pet godina.

Brojanje glasova počinje u četvrtak, a rezultati izbora će verovatno biti poznati istog dana, prenosi AP.

Izlazne ankete dva vodeća televizijska kanala, „Republik“ i „TajmsNau“, predviđale su pobedu Modijeve stranke i njenih saveznika sa 287 do 305 mesta od 543, što je daleko više od 272 mesta potrebna za formiranje sledeće vlade.

Izbori se smatraju referendumom o Modiju i njegovoj stranci Baratija Džanata (BJP). On je usvojio nacionalistički ton u pokušaju da osvoji glasove hinduističke većine u zemlji tako što je zauzeo oštar stav protiv Pakistana, indijskog suseda i većinski muslimanske zemlje.

Glavna opozicija BJP je kongresna stranka, koju predvodi Raul Gandi, potomak dinastije Nehru-Gandi, koja je proizvela tri premijera.

Kongres i druge opozicione stranke izazivaju ga zbog visoke stope nezaposlenosti od 6,1 odsto i nezadovoljstva poljoprivrednika koje je pojačano niskim cenama useva, prenosi agencija.

(Tanjug)

Prethodni tekstPržene indijske pogacice (Bathura)
Sledeći tekstPobeda vladajuće stranke Narendre Modija na izborima u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime