Poslovni forum Srbija – Indija

Foto: twitter.com/PIB_India

Poslovni forum Srbija – Indija, na kojem učestvuju 54 firme iz Srbije i 14 velikih indijskih kompanija, počeo je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Palati Srbija.

Poslovni forum je organizovan u okviru posete indijske državno – privredne delegacije Srbiji, koju predvodi potpredsednik Indije Venkaja Naidu.

Forumu, pored Vučića i Naidua, prisustvuju srpski ministri za građevinarstvo Zorana Mihajlović, finansije Siniša Mali i poljoprivrede Branislav Nedimović, kaoi predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi.

Privrednu delegaciju Indije čine predstavnici indijskih kompanija iz sektora farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, ajurveda proizvoda, edukacije, trgovine i usluga i drugi.

U okviru foruma biće održane prezentacije – „Srbija kao investiciona destinacija“ i „Privredni sektori Indije i potencijali za saradnju sa Srbijom“.

Vučić je na forumu istakao da će Srbija čuvati svoju politiku nezavisnosti, i samostalnog donošenja odluka u korist svojih građana, kao i sporazuma o slobodnoj trgovini, te pozvao indijske biznismene da ulažu u Srbiju, gde će, istakao je, dobiti najbolje uslove u regionu i Evropi.

On je ukazao da će indijski i drugi investitori teško pronaći drugu zemlju koja ima dostupnost tržišta od milijardu ljudi, bez carina.

Podsetio je da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini koji pokrivaju tržište Evroazije, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Turske.

Takođe je ukazao i na ekonomske pokaqzatelje, i istakao posebno da je Srbija druga u Evropi, ne računajući Irsku, zbog Gugla, Fejsbuka i Epla, po privrednom rastu.

– Srbija je prethodnih godina za 50 mesta popravila položaj na „Duing biznis“ listi, ali važniji su od toga realni brojevi. Treću godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu, što dokazuje stabilnu fiskalnu situaciju. Srbija je po broju stanih dirketnih investicija veća od svih ostalih u regionu zajedno – podsetio je Vučić.

Rekao je da Srbija želi još veći broj indijskih prijatelja da privuče da ulažu, posebno iz oblasti IT i softvera, jer imamo mnogo mladih koje ne želimo da idu u svet, a čije znanje i energiju investitori mogu da iskoriste.

– U Srbiji imate stabilno poslovno okruženje i najviše ugovora o slobodnoj trgovini. Pored toga dajemo, kada imate suficit u budžetu, tražite načine kako da smanjujete siromaštvo i povećavate investicije. Izvdajamo najveće subvencije i podsticaje za investitore – od novca po radnom mestu, do poreskih olakšica – objasnio je on dodajući da država pomaže i u neophodnim infrastrukturnim radovima za uspostavljanje poslovnog slučaja.

– Ko želi da ispita tržišta u drugim zemljama garantujem da nećete naći bolje mesto za ulaganje. Šta god ponudi bilo ko drugi u okruženju garantujem da će Srbija ponuditi bolje uslove. Zato ne mučite se i ne trošite sredstva, već odmah dođite u Sbriju i uložite novac, zaradite mnogo da vi budete bogatiji, a mi zadovoljniji – poručio je Vučić.

Rekao je da je bio zapanjen koliko je Indija napredovala, hiljadama kilometara puteva koji se gade, železnicama, aerodromima, i svime što je mogao da čuje tokom posete.

– Ovo govorim da bi naši biznismeni mogli da razumeju da razgovaramo sa predstavnicima zemlje koja će za nekoliko godina biti prva po brojnosti, iskrenim prijateljima, koji su Srbriju uvek doživljavali tako, i sa zemljom koja ima neslućene potencijale u privrednim sferama. Zamolio bih naše privrednike da razmotre sve mogućnmosti i opcije. U Indiju nije lako ući ekonomski, jer ima najbogatije ljude na zemaljskoj kugli, ljude, koji su izvanrednog znanja, školovani na zapadu i najboljim školama istoka, a i bogatu dijasporu – objasnio je on.

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu naglasio je da je Indija svesna potencijala srpske ekonomije u regionu.

– Danas su obe zemlje na putu brzih ekonomskih reformi i teže socio-ekonomskom razvoju naših naroda – uočio je Naidu i dodao da Srbija nije mala, već da ima “visokog lidera” i da će postati visoko pozicionirana ekonomija.

Istovremeno je primetio da je transformacije Srbije poslednjih godina “izuzetna” i da su promene “zaista vidljive”.

– Srećan sam što mogu da primetim da je Srbija brzo rastuća zemlja, i vodeća destinacija za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi – rekao je Naidu.

On je istakao da je Indija i sama krenula putem ekonomske transformacije i da njen ekonomski rast iznosi 8,2 odsto, što je, kako je naveo, čini jednom od najbrže rastućih velikih ekonomija na svetu.

“Do 2025. godine izgradićemo bilionsku ekonomiju, tome smo veoma posvećeni, i to će nas učiniti trećim najvećim potrošačem na svetu”, podvukao je Naidu.

Prema njegovim rečima, Indija i Srbija bi mogle da imaju dosta koristi od bliskog ekonomskog partnerstva.

Osnivamo poslovni Savet Srbije i Indije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je danas osnivanje poslovnog Saveta Srbije i Indije i pozvao srprske privrednike na saradnju sa kompanijama iz Indije.

Čadež je rekao da su na srpsko-indijskom Biznis forumu prisutne velike kompanije iz Srbije, koje posluju širom sveta, kao i indijske kompanije iz oblasti farmacije, informaciono-komunikacionih tehnologija, obnovljivih izvora energije, metalske industrije, trgovine i usluga i drugih.

On je poručio da gosti iz Indije mogu da računaju na potpunu podršku PKS.

– Radićemo na tome da što pre uspostavimo u Beogradu poslovni Savet Srbije i Indije. Ponudio sam da to bude ujedno poslovni savet za ceo Zapadni Balkan i Indiju – rekao je Čadež.

Biznis forum je kako kaže, velika šansa za srpsku ekonomiju i uspostavljanje poslovne saradnje sa Indijom.

– Privrednici mogu da naprave dobre poslove i profitiraju, a na vladama je da urede okvir – dodao je Čadež.

Predsednik Konfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi je rekao da je Srbija odlična investiciona destinacija i da privrednici našu zemlju vide kao kapiju za ulazak na evropsko tržište.

Vučić: Indija može da računa na našu podršku, kao što je ona nas podržavala

Predsednik Srbije je, nakon sastanka sa potpredsednikom Indije na konferenciji za medije čestitao ovoj zemlji na odličnim rezultatima koje postiže, pre svega u ekonomiji.

– Srbija danas želi da čestita Indiji, predsedniku, premijeru, na izvanrendim ekonomskim rezultatima koji su impresivni. Zemlji koja je uvek među prve tri po stopi rasta, koja se dramatično menja na bolje. Koja je uspela da menja pogled Azije i celog sveta ka sebi. U ime republike Srbije zahvaljujem na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje. Mi prijatelje poštujemo i cenimo. Nikome se ne dodvoravamo. Vodimo svoju nezavisnu politiku čuvanja suverenita, srpske otadžbine. Indija može da računa, s tim u vezi, na podršku Srbije u brojnim međunarodnim institucijama, kao što su UN, na našu podršku i glas, kao što smo mi mogli uvek da računamo na podršku Indije po pitanju vitalnih interesa Srbije – rekao je on.

Vučić je istakao da je imao veoma važne razgovore sa potpredsednikom Indije, koje će nastaviti na Poslovnom forumu, u cilju razvoja naših ekonomskih odnosa.

– Uspeli smo ove godine da uvećamo našu trgovinsku razmenu, koja je došla na nivo od 200 miliona dolara. Ona mora biti veća. Razgovaraćemo o saradnji u više oblasti. Ukinuli smo vize za građane Indije, i nadamo se uspostavljanju vazdušnog saobraćaja – rekao je on.

Ocenio je da postoje široke oblasti saradnje, posebno u poljoprivredi i farmaciji.

– Mnogo toga očekujemo od indijskih investitora u oblasti digitalizacije, softvera, dodatnoj industrijalizaciji Srbije, kao što sam siguran da će naši investitori biti sve zainetresovaniji za ulaganje u Indiju – rekao je on.

Vučić je kazao da ćemo iz godine u godinu videti pomake u saradnji.

On je rekao da je dosta naučio od gosta iz Indije, a posebno kako da našu malu zemlju još stabilnije postavimo u celom svetu.

– Hvala što ste Srbiju primetili na mapi sveta i vodite računa o njoj, a mi ćemo se postarati da Indijci što više zavole Srbiju – poručio je predsednik Vučić.

Kazao je da je počastvovan zbog ove posete, i podsetio da je ovo jedna od najvažnijih poseta u bilateralnim odnosima, jer je prethodna bilateralna poseta jedne indijske delegacije bila 1989, kada je u Beograd došao Radžif Gandi.

Takođe je ukazao da je poslednji put jedan potpredsednik Indije posetio Srbiju 50-tih godina, i da su dve zemlje imale uspešnu saradnju u okviru Pokreta nesvrstanih.

Očekuje se vojno-tehnička saradnja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa potpredsednikom Indije Vankajom Naiduom razgovarao i o saradnji u oblasti odbrane, što je ocenio veoma važnim.

On je naveo da naše javno preduzeće Jugoimport SDPR već tri godine zaredom vodi razgovore u Indiji, da su potpisani određeni predugovori, i da će se nastaviti sa saradnjom.

– Verujem da ćemo postići visoke ciljeve povodom vojno-tehničke saradnje. Postoji mnogo prostora u toj oblasti za saradnju, gde mozemo da postignemo napredak, u vojno obrazovnom i vojno zdravstvnom delu – napomenuo je Vučicć na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je istakao da bi unapređenje saradnje u oblasti odbrane uticalo i na povećanje trgoinske i tehnoloske razmene dve zemlje.

Potpredsednik Naidu poručio je da je Srbija lepa zemlja, a njeno rukovodstvo razvilo je državu u jako važnu u regionu.

– Ovo mi je prvo putovanje u Evropu kao potpredsednik Indije i počinjem ga od Srbije. Hvala vam na srdačnoj dobrodošlici našoj delegaciji i bićemo srećni da ugostimo predsednika Srbije – rekao je potpredsednik i naglasio da je oduševljen našom zemljom i divnim ljudima.

– Imate divne ljude, koji su, uz sposobno rukovodstvo, uspeli da razviju ovu zemlju u jednu važnu zemlju – rekao je indijski potpredsednik.

Ističe da su odnosi dve zemlje zasnovani na prijateljstvu, poverenju i podršci. Podseća da obe zemlje slave 70. godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Na sastanku je, kaže, razgovarano o važnim ekonomskim pitanjima i izražena je nada se proširi bilateralna saradnja.

– U oblasti ekonomije dogovorena je saradnja u poljoprivredi, proizvodnji, nauci, tehnologiji, turizmu, farmaceutskoj industriji i infrastrukturi – rekao je Naidu.

Potpisano nekoliko sporazuma

Srbija i Indija potpisale su danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Indije Venkaja Naidua, dva važna bilateralna sporazuma, koja treba da omoguće i pospeše saradnju dve zemlje.

Sporazum o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina potpisali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ambašador Indije Subrat Batačardži.

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade Indije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Zorana Mihajllović i ambašador Indije Batačardži.

Predsednik Srbije je, nakon sastanka sa potpredsednikom Indije čestitao ovoj zemlji na odličnim rezultatima koje postiže, pre svega u ekonomiji.

– U ime republike Srbije zahvaljujem na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje. Poštujemo Indiju i nikome se ne dodovoravamo, već vodimo svoju politiku. U skladu sa tim, Indija može da računa na našu podršku, kao što je ona nas podržavala – rekao je Vučić.

Sastanak Vučića i Naidua

Visoki gost iz Indije sa predsednikom Vučićem razgovaraće o unapređenju saradnje, posebno u ekonomskoj sferi.

Vučić je, pred tet-a-tet razgovore, zahvalio popredsedniku Indije što je posetio našu zemlju i podsetio da je to prva poseta jednog visokog zvaničnika Indije još od kraja osamdesetih godina prošlog veka.

– Veoma sam počastvovan i osećam se privilegovano što mogu da razgovram sa vama. Nadam se da ćemo uspeti da unapredimo već dobre političke i ekonomske odnose. Smatram da je razmena mišljanja veoma bitna za naše dve zemlje – rekao je predsednik Srbije.

Nakon razgovora predsednika Srbije i potpredsednika Indije u četiri oka, slede razgovori delegacije dve zemlje.

Sastancima u Palati Srbija prisustvuju i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Njega su juče na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić i ambasador Indije u Beogradu, Subrat Batačardži.

Srbija i Indija potpisaće bilateralne sporazume o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina i sporazum o vazdušnom saobraćaju, koji bi trebalo da potpišu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ambašador Indije Subrat Batačardži.

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade Indije

Potom su predviđene izjave za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Indije Venkaja Naidua.

Nešto iza podneva predviđen je Poslovni forum Srbija-Indija na kojem će, pored Vučića i Naidua, učestvovati i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik KOnfederacije indijske industrije Mehruf Manalodi.

Prethodni tekstSrbija i Indija potpisale sporazum iz oblasti vazdušnog saobraćaja
Sledeći tekstIndija kupuje četiri ruska broda

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime