Postoji način da Indija ostvari dvocifrenu stopu ekonomskog rasta

Foto: Tumisu/pixabay.com

Indija je na putu da postane najbrže rastuća svetska ekonomija u poslednjem kvartalu kalendarske 2017. godine. Međutim, južnoazijski gigant može postići i više, pa i ostvariti dvocifreni rast, veruju stručnjaci.

Ova procena objavljena je na osnovu već snažnog rasta koji za sada iznosi oko 7%, a brojne odluke vlade idu u korist proizvodnje, otvaranja novih radnih mesta i sveukupnog ekonomskog rasta, objašnjava Anil Rai Gupta, predsednik jedne od najvećih indijskih kompanija Havells.

Kako bi se dostigao BDP od 10%, sektor usluga u Indiji mora da poraste na 20%, uz rast od četiri i osam procenata u oblasti poljoprivrede i industrije, dodao je Gupta.

Kampanja „Make in India“ i mlado stanovništvo neće samo uticati na povećanje potrošnje u celoj zemlji, već će povećati ukupni ekonomski rast do potencijalno dvocifrenog broja.

Indijski premijer Narendra Modi je u proteklih 18 meseci sproveo dve vrlo važne ekonomske promene, najpre povlačenjem novčanica od 500 i 1.000 rupija, a zatim i uvođenjem poreza na robu i usluge.

Prethodni tekstEkonomski oporavak uticao na rast prodaje vozila u februaru 2018. godine
Sledeći tekstIndustrija medija i zabave će do 2020. porasti na 30,6 milijardi dolara

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime