Premijer Indije Narendra Modi: GST je dobar i jednostavan porez

Foto: twitter.com/PMOIndia

Predsednik Pranab Mukherjee i premijer Narendra Modi pritisnuli su juče u ponoć dugme u Centralnoj sali Parlamenta da bi pokrenuli uvođenje poreza na robu i usluge (GST), najveću indijsku poresku reformu ikada.

Jedinstveni poreski sistem, rekao je predsednik Mukherjee, „kruna je 14-godišnjeg rada.“ Govoreći pred njim, premijer Modi opisao je GST kao dobar i jednostavan porez, navodeći da on nije dostignuće bilo koje stranke ili vlade, već zajedničkog nasleđa.

Premijer Modi rekao je da ne može biti boljeg mesta za pokretanje GST-a od istorijske centralne sale, gde je u ponoć 14. avgusta 1947. godine zemlja ostvarila nezavisnost.

„Danas, nakon toliko godina, za novu ekonomiju, novu moć naše zemlje – ne može biti boljeg mesta od ovoga“, rekao je premijer Modi, nakon čega je usledio veliki aplauz 800 ljudi. „Mi odlučujemo o budućnosti Indije“, rekao je premijer.

Predsednik Pranab Mukherjee, poslednji govornik pre trenutka uvođenja GST-a, rekao je da je to za njega i lična satisfakcija zbog funkcije ministra finansija koju je imao ranije. Rekao je da je novi zakon poklon „zrelosti i mudrosti indijske demokratije.“

Pozdravljajući skup, ministar finansija Arun Jaitli opisao je GST kao najveću i najambiciozniju poresku reformu i rekao da je konsenzus između stranaka koje su dovele GST na tržište – visok. „To pokazuje da Indija može kolektivno zrelo da razmišlja i deluje u više svrhe“, rekao je ministar. Centralna hala danas je posebno ukrašena i opremljena novim tepisima i zvučnim sistemima za ovu veliku noć.

Bivši premijer HD Deve Govda sedeo je za visokim stolom sa premijerom i predsednikom, kao i predsedavajućim Lok Sabha Sumitra Mahajanom i potpredsednikom Hamidom Ansarijem. Bivši premijer dr Manmohan Sing pozvan je takođe da sedi za tim stolom.

GST zamenjuje oko 20 poreza u Indiji, ali i ujedinjuje ekonomiju od 2 biliona dolara sa 1,3 milijarde ljudi u jedinstveno tržište.

U Centralnoj sali Parlamenta održane su samo tri ponoćne sednice poput ove: kada je prvi premijer Nehru održao svoj poznati govor „Trist vith Destini“ na Dan nezavisnosti, povodom srebrnog jubileja nezavisnosti 1972. i zlatnog jubileja 1997. godine.

Prethodni tekstNovi indijski PDV ili porez na robu i usluge – postao je stvarnost
Sledeći tekstSnimak opuštanja Sanje Mirze i slavnog igrača kriketa postao viralan (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime