Novi indijski PDV ili porez na robu i usluge – postao je stvarnost

Foto: twitter.com/PMOIndia

Novi poreski sistem u Indiji stupio je na snagu u petak u ponoć. GST, koji odražava princip „jedne nacije, jednog poreza, jednog tržišta“, ima cilj da objedini ekonomiju zemlje od dve milijarde dolara i 1,3 milijarde ljudi i stvori zajedničko tržište. Prema GST-u, roba i usluge potpadaju pod pet poreskih kategorija: 0%, 5%, 12%, 18% i 28%.

Eliminisanje više poreza kompanijama će olašati poslovanje. Za potrošače – najveća prednost bila bi u smanjenju ukupnog poreskog opterećenja na robu. „Inflacija će se smanjiti, izbegavanje poreza biće teško izvodljivo, Indijski BDP imaće od toga koristi, a dodatni resursi koristiće se za dobrobit siromašnih i slabije razvijenih delova zemlje“, rekao je ministar finansija Arun Jaitlei na skupu GST-a u Parlamentu.

Krajnji potrošač snosiće samo GST naplaćen od strane poslednje tačke u lancu snabdevanja, sa predviđenim uštedama u svim ranijim fazama.

Kako bi se osiguralo da proizvođači i oni koji pružaju usluge omogućuju korist krajnjem kupcu, vlada je uključila protivprofitabilnu klauzulu u GST. Prema tome, postaje obavezno preneti krajnjem kupcu beneficiju smanjenja poreza zbog ulaznog poreskog kredita.

Naftni proizvodi kao što su benzin, dizel i avionsko turbinsko gorivo – zasad su izvan GST-a. Veće GST-a doneće odluku o tome kasnije. Alkohol se takođe drži van GST-a.

Ne očekuje se da će primena GST-a imati uticaj na ukupnu inflaciju, rekla je Reserve Bank of India u najnovijoj izjavi o monetarnoj politici. Iako se poreske stope u nekim kategorijama odabranih usluga, poput bankarskih i finansijskih usluga, povećavaju, ukupna inflacija neće biti značajno pogođena, smatraju ekonomisti DBS banke, koji kažu da će se ukupni poreski teret smanjivati tokom vremena.

„Uticaj GST-a na sektor usluga u kratkom roku mogao bi biti inflatoran jer bi poreska stopa odmah došla do 18%. Međutim, u budućnosti se očekuje da će zbog smanjenja troškova i dostupnosti GST kredita na dosadašnjim stavkama – cena usluga biti manja, od čega će imati koristi potrošači“, rekao je Sandeep Sehgal, direktor poreskoga i regulatornog tela Ashok Maheshvari & Associates LLP.

Proizvođači mogu sačekati nekoliko nedelja kako bi se procenio neto uticaj GST-a na njih, kao i veletrgovci i distributeri, koji bi mogli kasnije revidirati cene, kaže Sehgal.

Domaća berzanska tržišta poklanjala su malo pažnje implementaciji GST-a. U bliskoj budućnosti, tržišta već gledaju na implementaciju GST-a, kaže Dhiraj Relli iz HDFC Securities. Analitičari kažu da će tržištima biti potrebno neko vreme da se prilagode procesu implementacije GST-a, što bi delimično moglo kratkoročno da poremeti korporativne zarade, ali će dugoročno povećati zaradu.

Za Indijske kompanije najveća prednost bila bi lakoća poslovanja. GST zamenjuje višestruke poreze, višestruke interfejse, režim višestrukih saglasnosti, kaže Ansh Bhargava, rukovodilac za rast i razvoj u Takmann-u.

„Indija se kreće ka tome da postane društvo usaglašeno sa porezom, a podnošenje poreskih prijava ne samo da će biti lako nego i transparentno. Ova usklađenost poreza dovešće do većih prihoda kako za centralnu tako i za državnu upravu i omogućiti im da ispune svoje socijalne ciljeve“, rekao je on.

Mali trgovci sa manjim godišnjim prometom – imaće velike olakšice od GST-a. Oni će imati koristi i od toga što ne moraju detaljno da se usklade sa GST-om. Međutim, oni neće imati koristi od ulaznog poreskog kredita. Proizvođači će morati da plaćaju dva procenta, dok će preduzeća sa restoranima morati da plate 5 posto.

Komentarišući beneficije GST-a, Chanda Kochhar, MD i izvršni direktor ICICI banke, rekla je: „GST je transformaciona strukturna reforma koja će imati višestruke prednosti – stvaranje nacionalnog tržišta, povećanje lakoće poslovanja, veću produktivnost i efikasnost i poboljšanu poresku usaglašenost. Od ove reforme imaće korist svi učesnici indijske ekonomije, uključujući i preduzeća i potrošače.“

Prethodni tekstDelegacija Zapadnog Bengala iz oblasti energetike u poseti Srbiji
Sledeći tekstPremijer Indije Narendra Modi: GST je dobar i jednostavan porez

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime