Prijanka Čopra – indijska lepotica velikog srca

Foto: bollywoodhungama.co/commons.wikimedia.org

Glumica Prijanka Čopra je deset godina angažovana u Unicefu, a prethodne dve je bila njihov ambasador dobre volje za dečja prava. Časopis „Tajm” proglasio ju je za jednu od sto najuticajnijih ličnosti na svetu.

Nakon što je 2000. godine pobedila prvo na izboru za mis Indije a potom i za mis sveta, naredna stanica bio je Bolivud. Iako su joj režiseri zamerali da je „previše lepa”, jedan od producenata je procenio da mlada Indijka iz lekarske porodice ima sve kvalitete da postane zvezda.

Najveći uspeh postigla je 2006. akcionim trilerom „Don” koji je u Indiji, ali i van te zemlje, zaradio preko milijardu dolara. Jedna od njenih najzahtevnijih uloga bila je ona u nekonvencionalnom filmu „Barfi!” iz 2012. Karijeru filmske zvezde odlučila je da izgradi , u kolevci te industrije – Americi. Dala je glas liku u Diznijevom hit crtaću „Avioni” a glavnom ulogom u krimi-seriji „Kvantiko” (koju i mi gledamo na Foksu) postala je prva glumica iz regiona južne Azije koja je dobila vodeću rolu u američkoj „prajm tajm” seriji.

Usledila je uloga u filmskom rimejku popularne TV serije „Bejvoč” („Čuvari plaže”), a upravo završava dva filma, „Dečak kao Džejk” sa Kler Dejns i romantičnu komediju „Nije li to romantično?” sa Lijamom Hemsvortom.

Zalaže se za doniranje organa i javno je u Indiji potpisala donorsku karticu, poklonila je novac za izgradnju onkološkog krila bolnice u Mumbaju koje nosi ime njenog pokojnog oca, pokrenula je i kampanju „Spasite žensko dete” koja za cilj ima da promeni negativnu sliku o devojčicama u Indiji, a nedavno je izjavila da joj je jedna od najvećih grešaka to što je kao mlađa izbeljivala kožu i bila zaštitno lice proizvoda namenjenog tome. Od 2009. piše za najveće indijske dnevne listove a njene tekstove, u kojima se bavi osnaživanjem žena i važnošću obrazovanja devojčica, objavljivali su i prestižni „Gardijan” i „Njujork tajms”…

(M. Bilić, „Politika“)

Prethodni tekstIndija značajno povećava potrošnju sirovina
Sledeći tekstIndija je najveći izvoznik škampa u svetu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime