Radnici iz Indije na rekonstrukciji beogradskih ulica

Građevinski radnici iz celog sveta sada hrle u Srbiju na posao – posle Kineza koji rekonstruišu novosadsku prugu pojavili su se i Indijci koji su odmah privukli pažnju na beogradskim gradilištima.

Marljivi i predani poslu, oni ne obraćaju pažnju na znatiželjne poglede. Priče o njima brzo su se širile. „Migranti rade Karađorđevu!“, šuškalo se po kuloarima

Radnici u Karađorđevoj kažu da ih ima iz Aleksinca, Loznice, Valjeva, ali ne i sa Bliskog istoka…

Ipak, neki su zapazili ljude izrazito niskog rasta i tamne puti.

– Bili su tu Indijci, stručnjaci za železnicu, rade za firmu koja sređuje tramvajske šine. To su baš stručnjaci za železnice, imaju iskustva u tom poslu i ovde su varili šine – ispričao nam je jedan od radnika.

Saznali smo da su danas na drugoj lokaciji, u 27. marta. I odmah smo ih prepoznali. Jedan od njih nosio je na leđima pet litara vode, dok su drugi u ovom timu okupirali šine na skveru kod „Poštanske štedionice“.

Marljivo su radili, gotovo ništa ih nije ometalo, pa ni naš reporter koji je u njih uperio objektiv. Jedan brka je pogledao, ali odmah nastavio sa započetim poslom osunčan podnevnim zracima koji nisu nimalo prijatni.

Drugi su se dogovarali u timu, dok je treći majstor uvijao nekakav šraf.

– I nama su bili neobični, ali ne pričamo sa njima, jer oni su u drugoj firmi, svako radi svoje – pričao nam je jedan radoznali radnik.

Kako su kazali drugi majstori, samo jedan Indijac govori dovoljno dobro engleski jezik, ali odgovorni na gradilištu su nas zamolili da im, ipak, ne smetamo.

Indijci su angažovani na specifičnom poslu oko tramvajskih šina, ali neke njihove kolege koje smo sreli na gradilištu otkrivaju da je i za druge fizičke poslove teško naći radnike.

– Nudi se smeštaj i hrana, satnica je od 2 ipo do 5 evra, ali malo ima onih koji hoće da rade – pričaju radnici.

Kontaktirali smo i firmu koja je angažovala ove vredne Indijce, ali detaljnije odgovore o tome ko su ovi radnici i kako se snalaze u našoj prestonici nismo mogli da dobijemo jer je, kako kažu, rukovodstvo na kolektivnom godišnjem odmoru.

(telegraf.rs)

Prethodni tekstIndijska svemirska letelica ušla u orbitu Meseca: predstoji najteži deo (video)
Sledeći tekstNeke stvari u Indiji nipošto ne smete raditi LEVOM rukom (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime