Indijska svemirska letelica ušla u orbitu Meseca: predstoji najteži deo (video)

Drugi indijski lunarni modul započeo je da orbitira oko Meseca, skoro mesec dana nakon što je lansiran, potvrdili su zvaničnici.

Manevar za ubacivanje modula u lunarnu orbitu završen je u utorak u 09:02 po lokalnom vremenu.

Čandrajan-2 lansiran je sa svemirske stanice Sriharikota 22. jula, nedelju dana nakon što je zakazano lansiranje zaustavljeno zbog tehničkog kvara.

Indija se nada da će misija od 145 miliona dolara biti prva koja će sleteti na Mesečev južni pol. Prošlog meseca lansiranje predstavljalo je početak putovanja dugig 384.000 km. Naučnici se nadaju da će se letelica spustiti na Mesec 6. ili 7. septembra kako je planirano.

Prva indijska lunarna misija, Čandrajan-1, lansirana je 2008. godine, ali nije sletila na površinu Meseca. Međutim, izvršila je prvu pretragu vode na Mesecu pomoću radara.

Čandrajan-2 (Mesečevo vozilo 2) pokušaće da sleti u blizini malo istraženog južnog pola Meseca. Misija će se usredsrediti na mesečevu površinu, između ostalog tražeći vodu i minerale i mereći mesečne potrese.

U ovoj misiji Indija je koristila svoju najmoćniju raketu, geosinhrono vozilo za lansiranje satelita (GSLV Mk-III). Težila je 640 tona i visoka 44 metra, bila je visoka kao 14-spratna zgrada.

Putovanje duže od šest nedelja je mnogo duže nego putovanje od četiri dana kada je misija Apollo 11 pre 50 godina prvi put sletila na Mesečevu površinu. Da bi uštedela gorivo, indijska svemirska agencija je izabrala kružnu rutu kako bi iskoristila gravitaciju Zemlje, što će pomoći da se satelit usmeri u pravcu Meseca.

Indija nema raketu dovoljno snažnu da pošalje Čandrajan-2 na direktan put. Za poređenje, raketa Saturn V koju koristi program Apolo ostaje najveća i najsnažnija raketa ikada napravljena.

(espreso.rs)

Prethodni tekstIndijci očarani Gučom i Srpkinjama
Sledeći tekstRadnici iz Indije na rekonstrukciji beogradskih ulica

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime