Indija šalje treću misiju na Mesec

Indija je odobrila slanje treće lunarne misije, nekoliko meseci nakon neuspešnog pokušaja da se spusti na Mesec, saopštila je Agencija za istraživanje svemira.

Šef Agencije K. Sivan izjavio je da će misija Čandrajan 3 imati lender i rover, ali ne i orbiter i da će imati sličnu konfiguraciju kao prethodna misija.

Misija Čandrajan 2 je u septembru uspešno lansirala lunarni orbiter koji šalje naučne podatke nazad na Zemlju, ali nije uspela da spusti rover na površinu Meseca nakon teškog sletanja.

Cilj te misije bio je da se spusti na južni pol Meseca, gde nikada nije bila nijedna lunarna misija. Veruje se da taj deo Zemljinog prirodnog satelita sadrži vodu, jer na njegove kratere visoke temperature Sunca nemaju uticaj.

Indijska Agencija za istraživanje svemira se nadala da će moći da potvrdi prisustvo vode u formi leda, koju je prvi put otkrila njena misija 2008. godine.

Do sada su se na Mesec spustile samo SAD, Rusija i Kina.

Indija je stekla reputaciju pionira u lansiranju satelita i svemirskim misijama koje ne koštaju mnogo.

Misija te zemlje bez posade na Mars 2014. koštala je samo 74 miliona dolara, što je manje od budžeta holivudskog filma „Gravitacija“.

(Tanjug)

Prethodni tekstIndija ulaže u infrastrukturu
Sledeći tekstIndija ekonomski prestiže Nemačku

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime