Raketni test ugrozio orbitalnu stanicu?

NASA je saopštila da je uništavanje indijskog satelita u orbiti „užasna stvar“ koja bi mogla da ugrozi Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/.

Šef svemirske agencije DŽim Bridenstajn rekao je da je rizik od sudara krhotina sa MSS-om povećan za 44 odsto u periodu od deset dana zbog ovog testa.

„Međunarodna svemirska stanica je i dalje bezbedna. Ukoliko bude potrebno da manevrišemo, uradićemo to“, rekao je Bridenstajn.

Indija je četvrta zemlja koja je izvršila ovakav test, a premijer Narendra Modi objavio je pompezno ovu misiju 27. marta i rekao da je njome Indija postala „svemirska sila“.

Bridenstajn je u obraćanju zaposlenima oštro kritikovao upotrebu oružja za uništavanje satelita.

On je rekao da je NASA identifikovala 400 komada orbitalnih krhotina i da prati 60 komada većih od deset centimetara u prečniku. Dvadeset četiri takva komada predstavljaju potencijalni rizik za MSS, dodao je šef NASA.

Dan nakon što je Indija uspešno izvršila test, vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šanahan upozorio je da bi zbog ovoga mogla da nastane „zbrka“ u svemiru i da Vašington i dalje proučava efekte indijskog testa.

NJu Delhi insistira da je test izvršen u niskoj Zemljinoj orbiti, na visini od 300 kilometara, i da nisu preostale krhotine koje bi mogle se sudare sa MSS-om ili ostalim satelitima.

(Srna)

Prethodni tekstU Indiji počela serijska proizvodnja protivbrodskih raketa „BrahMos“
Sledeći tekstIndija je imala najjeftiniji automobil i pre Tate Nano

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime