Indija je imala najjeftiniji automobil i pre Tate Nano

Razvoj prvog narodnog automobila u Indiji je počeo 1945. godine, a prvi prototip bio je spreman četiri godine posle i imao je dva sedišta.

Godine 2007. indijski proizvođač Tata predstavio je jedan od najjeftinijih automobila u istoriji. Nano je koštao oko 1700 evra, što je bila druga najniža cena u istoriji automobila. Samo Briggs & Stratton Flyer bio je jeftiniji. Iako Nano nije dugoročno uspeo, ipak je svojevrsno inženjersko čudo, jer je pokazao kako je moguće masovno proizvoditi tako pristupačno vozilo. Zanimljivo je kako Nano nije bio prvi takav automobil koji je došao iz Indije.

Pre njega postojao je automobil Meera, a zamišljen je kao vozilo koje bi mogli priuštiti i najsiromašniji ljudi. Razvoj prvog narodnog automobila u Indiji počeo je 1945. godine, a prvi prototip bio je spreman četiri godine posle i imao je dva sedišta. Verzija s tri sedišta usledila je 1951. godine.

Meera je bio vrlo lagan auto. Motor je razvijao 19 ‘konja’, trošio 4.5 litara na 100 kilometara i razvijao maksimalnu brzinu 88 km/h. Preračunato u današnju vrednost, koštao je oko 3100 eura, bio je jeftiniji nego Hindustan Ambassador, tada najpopularniji novi automobil u Indiji.

(Kristijan Valentak, autostart.24sata.hr)

Prethodni tekstRaketni test ugrozio orbitalnu stanicu?
Sledeći tekstČuvena indijska glumica pod lupom modnih kritičara (foto, video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime