Sajam u Beogradu 18. oktobra povodom Divali festivala

Foto: Ambasada Indije

I Beograd se ove godine pridružuje svečanostima povodom velikog indijskog festivala svetlosti – Divalija.

Pod pokroviteljstvom Ambasade Indije, u „Aviv parku“ u Beoradu, na opštini Zvezdara (Živka Davidovića 86), biće 18. oktobra od 10h do 20h organizovan Sajam povodom Divali festivala.

Divali je festival svetlosti koji se u Indiji slavi pet dana, a pripreme su uveliko u toku i praznični duh oseća se svuda.

Za Indijce je ovo jedan od najvažnijih praznika tokom godine. Provode ga u krugu porodice i prijatelja uz tradicionalne aktivnosti.

Za vreme Divalija, sve se kuće prosto cakle od čistoće, ulice su očišćene, a u dovratcima kuća, na sveže ofarbanom i ručno oslikanom zidu, stoje male sveće koje simbolišu mir. U noći Divalija kreće neponovljiva eksplozija petardi i vatrometa.

Divali je dan koji označava povratak Rame sa svojom ženom Sitom i bratom Lakmanom u kraljevstvo Aiodhia nakon 14 godina izgnanstva.

Priča o Rami ovekovečena je u „Ramajani“, čuvenom indijskom epu nastalom između 4. veka p. n. e. i 2. veka nove ere. Delo je mit o spletki kojom je Rama, božanski junak i kralj, uklonjen sa prestola, a njegova verna žena Sita oteta i odvedena.

Rama je otelovljenje pravednosti i smatraju ga jednim od deset otelovljenja boga Višnua. Ramina žena Sita primer je verne žene, pa je veličaju zbog ljubavi i odanosti. Pobeda Rame nad Ramalom u ovoj epskoj bici simbolizuje pobedu dobra nad zlom.

Proslava Divalija traje pet dana i svaki dan ima svoj značaj i tradicionalne rituale koji ga prate.

Ovaj praznik indijska nacija svake godine iščekuje u velikoj radosti i sreći, a ove godine pretprazničnoj atmosferi pridružuje se i Beograd.

Posetite 18. oktobra od 10h do 20h Sajam povodom Divali festivalau „Aviv parku“ u Beoradu (opština Zvezdara, Živka Davidovića 86)!

Prethodni tekstDivali 2017: 8 saveta za sjaj vaše kože na proslavi i tokom cele godine
Sledeći tekstFilm „Tajna zvezda“: Zaira Vasim očarava, Amir Kan sjajan

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime