Film „Tajna zvezda“: Zaira Vasim očarava, Amir Kan sjajan

Uloge: Aamir Khan, Zaira Vasim, Meher Vij, Raj Arjun
Režiser: Advajt Čandan (Advait Chandan)
Žanr: drama

„Tajna zvezda“ je indijska muzička drama, film čiji je scenarista i reditelj Advajt Čandan (Advait Chandan), a producenti Amir Kan (Aamir Khan) i Kiran Rao. U glavnim ulogama glume Zaira Vasim, Meher Vij i Amir Kan.

Priča je to o muslimanskoj devojci Insiji (Zaira Vasim), koja pokušava da postane pevačica, kako bi ostvarila svoj san.

https://www.instagram.com/p/BaZFPU_giIo/?tagged=secretsuperstar

„Tajna zvezda“ debitantsko je ostvarenje Advajta Čandana (Advait Chandan), koji je u filmu poput presrećenog deteta koje je dobilo novi bicikl, pa ne skida nogu sa pedale. Ovo je dugačak film, možda zbog toga da ne bi propustio nijedan detalj iz knjige po kojoj je rađen. Ali koga je briga za to kad je emotivna priča o 15-godišnjoj devojci Vadodari koja sanja o čudima za sebe i svoju majku – tako dobro orkestrirana?

Ovde nema velike tajne: film „Tajna zvezda“ idealan je za svaku majku, kćerku i ljudsko biće uopšte koje voli bolivudske melodrame. Predstavlja upečatljivu, mada poznatu priču.

https://www.instagram.com/p/BaYGVlWHBQr/?tagged=secretsuperstar

U pitanju je muslimanska porodica srednje klase u kojoj žene i dalje moraju da poštuju stroge socijalne kodekse, što ponekad nije nimalo prijatno. Muškarac, domaćin kuće, svojim ponašanjem ženu podvrgava verbalnom i fizičkom nasilju.

Zaira Vasim kao Insia

Mrzovoljan čovek vraća se kući sa službenog put. Žena otvara vrata. On pita: Guddu kaisa hai (Kako je Gudu)? Gudu je jedini sin ovog para. Kao da ćerka ne postoji? Ništa novo.

Sa druge strane, scenario nema uobičajene znake koji bi istakli verski identitet porodice Malik Vadodare, izuzev burke koja se uzima iz ormara za ćerku da bi sakrila svoj lični „identitet“ u video-snimcima koji će je pretvoriti u noćnu pevačku senzaciju. Ona želi da njen talenat bude široko prepoznatljiv, ali njen ortodoksni otac za to i ne haje. Film je uznemirujuća bitka za devojku i njenu empatičnu majku koja je sve vreme podržava, ali mi znamo da se snovi u bolivudskim fantazijama ipak ostvaruju.

Vrhunski scenario ovog filma sigurno će vas osvojiti. Sve su šanse da ćete nakon filma kući otići srećni. „Tajna zvezda“ je vrsta filma koji vas osvaja na početku i omogućava vam da lako oprostite njegovu dužinu, klišee i detaljisanje.

Središte ovog filma čini melodrama mlade devojke koja se pobunila protiv konzervativnosti svog oca, devojčine majke, zarobljene i zlostavljane u nesrećnom braku, ali i muzičko putovanje puno strasti, ambicija i samopouzdanja. Očigledna teatralnost filma nadoknađena je njegovom lakoćom i razigranošću.

Amir Kan kao Shakti Kumaarr

Tipično za Aamira Khana, on nije u centru pažnje filma, iako dominira mnoštvom scena svojom blistavom odećom i ponašanjem. Shakti Kumaarr nije svestan promena u životu Insije Malik, čiji glas pokreće lanac događaja koji bude nadu u oslobođenje. Ona je uzbudljiva, uporna devojka koja tera svoju majku da se suprotstavi nasilju u porodici. Majka je finansijski zavisna, ali uvek pozitivna. Najma (Meher Vij), majka, u isti mah je i vodič i mentor svojoj ćerki, uprkos svim užasima s kojima se suočava i kojima mora da se suprotstavi kao supruga nasilnika (kog igra Raj Arjuna).

„Mujhse maang lena, zindagi se nahin“, kaže majka Insiji kada ona izrazi želju za nečim što je, čini se, izvan njene moći. Film je priča o snovima, razočaranjima, pobunama i užasnim odbacivanjima koja će vas nasmejati i rasplakati, ali vam pobuditi toplinu i nežnost

Divna tinejdžerska ljubavna priča

U scenariju postoji i tinejdžerska ljubavna priča. Neverovatni kolega Insije Chintan Parekh (Tirth Sharma), uprkos tome što je ona u početku rezervisana, postaje njen najbolji prijatelj i najverovatniji saučesnik kada se ona usudi da se oslobodi svih okova.

Zaira je apsolutna poslastica filma – čudo! Što se tiče divne Meherje Vij, možemo se samo pitati: gde je ona svih ovih godina? Nadamo se da ćemo je viđati na velikom ekranu.

„Tajna zvezda“ je pobednik uprkos udarcima na putu.

Prethodni tekstSajam u Beogradu 18. oktobra povodom Divali festivala
Sledeći tekstDivali 2017: obradujte svoje voljene zdravim poklonima

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime