Sećanje na Nehrua

Foto: Royroydeb/en.wikipedia.org

Na današnji dan, 14. novembra, 1889. godine, rođen je Džavaharlal Nehru, prvi premijer Indije, državnik i političar. Nehru se, posle Gandija, smatra najznačanijim borcem za oslobođenje Indije od britanske vlasti.

Školovao se u Engleskoj, izučio pravne nauke i u Indiju se vratio 1912. godine.

Nehru je politikom počeo da se bavi došavši u dodir s učenjem Mahatme Gandija 1919. godine, kada počinje i njegovo aktivno učešće u oslobodilačkom pokretu. Bio je Gandijev sledbenik.

Nehru je bio na mestu predsednika vlade do svoje smrti. Pored premijerske funkcije i funkcije ministra inostranih poslova, nekoliko puta bio je na čelu indijskog ministarstva finansija i ministarstva odbrane.

U spoljnoj politici nastojao je da očuva neutralnost u Hladnom ratu. U skladu sa tom političkom opcijom, s Titom i Naserom osnovao je Pokret nesvrstanih. Sa simpatijama je gledao na sve oslobodilačke pokrete u svetu.

Njegovi potomci, ćerka Indira Gandi i unuk Radživ Gandi ostavili su takođe značajan trag u indijskoj politici.

Najpoznatija Nehruova dela: Autobiografija (1941, u originalu: Toward Freedom), Otkriće Indije (1941), Osvrti na svetsku istoriju (1936), Pisma ministrima (5 tomova, 1987 — 1990, posthumno).

Prethodni tekstRođendan osnivača sikizma Guru Nanaka
Sledeći tekstŠama Zaidi – ponos indijskog filma

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime