Srbija postaje nova Indija

Srbija je postala jedna od najatraktivnijih destinacija za rad izvan kuće, odnosno za „autsorsing“ (spoljne usluge), pre svega zbog jeftine i kvalitetne radne snage.

Tridesetogodišnji Beograđanin I. I. tako bio je na jednom neobičnom oglasu za posao – trebalo je da sedi za svojim kompjuterom na Banovom brdu i podiže rampu za prolaz u firmi koja se nalazi u Severnoj Americi. Zvuči nadrealno, ali zanimanje portira očigledno našlo se na listi poslova koja se autsorsuju.

– Prijavio sam se na razgovor za posao za poziciju koja se recimo zvala operating manager, mada nisam bio siguran kakva je pozicija u pitanju. Po struci sam građevinski inženjer, mislio sam da je nešto blisko mojoj poziciji s obzirom da je u oglasu naznačeno bilo da je neophodna viša stručna sprema, dobro poznavanje engleskog – kaže nam tridesetogodišnji I. I.

Kada su ga pozvali na razgovor, shvatio je zapravo za kakvu operaciju bi bio zadužen. Reč je o kanadskoj kompaniji koja traži čoveka koji će tokom osam sati sedeti ispred četiri monitora bilo gde na svetu i putem interneta nadgledati rampu, vrata i čitače kartica za pristup – dakle portir.

– Potrebno je dobro znanje engleskog kako za usmenu komunikaciju sa osobama na tom drugom kraju sveta, tako i za pisanje izveštaja preko mejla o ulascima i izlascima. Radi se od šest sati ujutru, početna plata je od 400 evra. Slabe su, čini se prilike za dalje napredovanje – objašnjava ovaj Beograđanin koji je bio na razgovoru za još jedan autsorsovani posao – organizatora selidbi. U pitanju je agencija za organizovanje selidbi širom sveta, a posao organizatora je da preko skajpa popisuje stvari za selidbu, meri zapreminu, organizuje prevoz i radnike za nošenje.

Danas je moguće „autsorsovati“ gotovo sve poslovne funkcije i procese, ali najčešće su to knjigovodstveni poslovi, razne vrsta istraživanja, analitički poslovi, izveštavanje, IT usluge, komunikacija sa kupcima, naplata i plaćanje…

Miloš Turinski sa portala „Infostud“ kaže da je Srbija jedna od najboljih destinacija za autsorsing.

– U našim ponudama ovakvih poslova je sve više. Strancima odgovara cena rada, jer smo jeftiniji od zapada, a znanje jezika nam nije problem. Otvaraju se čitave ispostave kompanija gde naši ljudi rade u kol-centrima kao podrška za korisnike u inostranstvu. Veoma su traženi i nastavnici engleskog jezika za onlajn kurseve, najčešće predaju Kinezima i Japancima. Ovaj posao je popularan među mladima i satnice su od 10 dolara pa naviše, dok su satnice za profesora engleskog u Japanu deset puta veće – rekao je Turinski.

Našim radnicima problem predstavljaju, pre svega, smene jer često svoje radno vreme moraju da prilagode onom u Australiji ili Americi.

Interesantna je priča o oglasu za „vajber dadilju“. Dnevnica je iznosila 1.300 dinara, a posao se sastojao od toga da neko bude u komunikaciji sa detetom starijim od 13 godina nekoliko sati tokom večeri.

Autsorsuju se i poslovi unajmljivanja majstora, PR usluga ili organizatora različitih događaja. Sa druge strane, i dizajneri, montažeri, slikari, reditelji, animatori svoj posao pronalaze na ovaj način.

Istočna Evropa – nova Indija

Istočna Evropa postaje nova Indija, koja je jedna od napopularnijih destinacija za unamljivanje spoljnih saradnika, jer kompanije deo poslova sele u svoju vremensku zonu i u kulturološki bliži prostor, u čemu zasad dobro prolazi i Srbija. Prema podacima sajta Statista, globalni prihod od autsorsinga iznosio je oko 85,6 milijardi dolara u 2018. godini, od čega je više od polovine ostvareno u Americi. Jug Evrope bio je regija sa najvećim udelom preduzeća koja se bave ili planiraju da se bave autsorsingom.

(espreso.rs)

Prethodni tekstDvoglava kobra u indijskom selu (video)
Sledeći tekstPržena pastrmka sa garam masala začinom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime