Srbija rešava prepreke za indijske investicije

Foto: Twitter/Blokvesti

Indijski investitori su zainteresovani za ulaganja u Srbiji, rečeno je juče na Biznis forumu Indija – Srbija, a v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Željko Sertić je izjavio da u velikim preduzećima, poput IMT-a, treba rešiti administativno-pravne prepreke za uspostavljanje saradnje.

Sertić je rekao na drugom zasedanju Biznis foruma Indija – Srbija, koji je održan nakon nedavne posete premijera Srbije Aleksanda Vučića Indiji, da je i dalje nedovoljna investiciona povezanost Srbije i Indije i da je cilj da se poveća razmena dve zemlje, koja je sada oko 142 miliona dolara.

On je rekao da je od toga svega desetak miliona dolara našeg izvoza u Indiju i da postoji veliki disbalans u trgovinskoj razmeni.

Drugo zasedanje Biznis foruma je pripremni sastanak za treću sednicu Mešovitog ekonomskog komiteta Indije i Srbije, koja će uskoro biti održana u Nju Delhiju.

„Indijski privrednici su upoznati sa našim potencijalima i tokom posete premijera Vučića Indiji u januaru, ali i kroz programe koje smo imali da zajedno sa ambasadom Indije organizujemo posetu toj zemlji“, rekao je Sertić.

Kako kaže, cilj je da njihovim privrednicima objasnimo koliko su velike mogućnosti za investiranje u Srbiji.

„U prethodnom periodu smo imali potencijalne veoma zainteresovane investitore iz Indije za razgovore oko proširenja saradnje koja je nekada postojala između indijske kompanije Tafe i našeg proizvođača traktora IMT“, rekao je Sertić.

On je dodao da je ta kompanija nekada radila za IMT, ali da je u međuvremenu postala velike, a naša fabrika je propala.

Sertić je podsetio da je Tafe imala želju da kupi IMT ističući da zbog velikog broja nerešenih pitanja iz prošlosti IMT-a taj problem ni do danas nije rešen.

„Nismo uspeli da rešimo pitanje imovine, pošto ogromna imovina nije upisana na kompaniju, stečajni postupak je u toku, u okviru kojeg će se sada rešavati problemi“, naveo je Sertić.

On je naglasio da će videti na koji način može država time da se bavi i kako da obnovimo saradnju.

„Pored želje da se povežete sa nekim morate da rešite veliki broj administrativno pravnih problema koje su za nažalost za deo većih preduzeća gotovo prepreke koje je nemoguće rešiti u kratkom periodu. Zato smo zainteresovani da razvijamo nove oblike saradnje i da razgovramo o investiciama koje mogu da dođu iz Indije, ali i da naši investiori mogu da posluju u toj zemlji“, rekao je Sertić.

Ambasadorka Indije u Srbiji Narinder Čauhan je rekla da je Indija jedna od najmnogoljudnijih zemalja sveta, da je veliki broj stanovnika snaga Indije, a ne njena slabost. Ona je naglasila da je Indija peta najveća ekonomija sveta. Čauhan je istakla da su politički odnosi Srbije i Indije odlični, ali da bi saradnja u ekonomiji i robna razmena mogla da bude veća.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović je podsetio da premijeri Srbije i Indije postavili kao cilj da u narednim godinama robna razmena dve zemlje dostine milijardu dolara godišnje.

Stevanović je istakao da je Indija svetska ekonomska “super sila” sa privrednim rastom od 6,5 odsto u 2016. godini, kao i da se očekuje da će Indija uskoro imati najveći broj stanovnika. On je rekao da Srbija i Indija naročito mogu da unaprede saradnju u IT sektoru, pošto Indija postaje lider u toj obalsti, dok se Srbija u tom smislu ubrzano razvija.

Pomoćnik ministra za infromatiku u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić je rekao je rekao da je u toj oblasti uspostavljena saradnja sa Indijom i da je nova dimenzija saradnje počela nakon posete premijera Srbije Vučića Indiji.

“Postoji jaka inicijativa i potencijal za saradnju u ovoj oblasti”, naglasio je Savić dodajući da je IKT sektor najbrže rastući sektor u Srbiji pošto izvoz proizvoda i usluga godišnje ima rast od 25 odsto.

On je podsetio da indijske kompanije investiraju u IT park u Inđiji.

Savić je rekao da Indija namerava da do 2018. na tržištu obezbedi pet miliona programera – developera, a da je, sa druge strane, prednost Srbije dostupnost na svetskom tržištu i kvalitet naših softvera i stručnjaka.

(Tanjug)

Prethodni tekstIzvoz iz Srbije u Indiju prošle godine – 5,6 miliona dolara
Sledeći tekstIndijski investitori hoće da ulažu u Srbiju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime