„Studijsko putovanje“ američkog predsednika u Indiji, kako je ocenjena poseta

Poseta američkog predsednika Donalda Trampa Indiji protekla je uz najviše počasti i obilazak simbola indijske istorije i kulture. Indija je sa 1,3 milijarde stanovnika, posle Kine druga zemlja po broju stanovnika i treća ekonomija sveta, posle američke i kineske. Kakva su bila očekivanja, a šta je realizovano u susretu lidera dve velike zemlje?

Za američkog predsednika Donalda Trampa, poseta Indiji bila je izuzetno „studijsko putovanje“. To je izjavio u susretu sa domaćinom predsednikom Ram Nat Kovindom na državnom banketu u Nju Delhiju, što je bilo poslednje odredište indijske turneje.

Ovo je Trampova prva poseta Indiji sa jakim ličnim utiscima, ali bez očekivanih snažnih poslovnih rezultata. Jer, Sjedinjene Države i Indija potpisale su sporazume o odbrani, energetici i telekomunikacijama, ali izostao je širok sporazum, uključujući i onaj o slobodnoj trgovini, što je ostavljeno najverovatnije za kraj godine.

Ipak, pozitivno po američku stranu je to što će Indija kupiti američku vojnu opremu u vrednosti od tri milijarde dolara. Osim toga, cilj bilateralne vojne i trgovinske saradnje je uspostavljanje ravnoteže sa Kinom koja dominira u regionu jugoistočne Azije.

Uz to, razgovaralo se o važnosti 5G telekomunikacione mreže u Indiji, uoči planirane aukcije za dodelu frekvencija u toj zemlji. Poznato je da je Amerika uvela zabranu na kinesku opremu kompanije Huavej tehnolodži, tvrdeći da ona može da služi kineskoj vladi za špijunažu, što su Kinezi demantovali.

Stručnjaci obe zemlje su tokom posete, ali i ranije, pregovarali o poljoprivrednoj robi, cenama medicinskih proizvoda, digitalnoj trgovini i carinama, kako bi se smanjile razlike u stavovima.

Međutim, nisu svi u Indiji pozitivno gledali na rezultate posete. Pristalice Komunističke partije i hinduistički nacionalisti demonstrirali su protiv predsednika Trampa, optužujući premijera Modija da je podlegao američkom pritisku, umesto da štiti interese Indije.

Američki predsednički par pozdravljen je na najvećem kriket stadionu u svetu kapaciteta 110.000 ljudi. Sa premijerom Modijem posetili su dom Mahatme Gandija, čoveka koji je doneo nezavisnost Indiji i slikali se ispred hrama Tadž Mahal, simbola večne ljubavi.

(„Politika“)

Prethodni tekstKako je Indija okrenula leđa uglju i prigrlila obnovljive izvore energije?
Sledeći tekstIndijski orah – kako raste?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime