Kako je Indija okrenula leđa uglju i prigrlila obnovljive izvore energije?

U poslednjih pet godina, Indija beleži zavidan skok upotrebe obnovljivih izvora energije. Zemlja je u prošlosti viziju svog privrednog rasta zasnivala na sagorevanju uglja, a od 2014. do 2019. godine udeo čiste energije u indijskom energetskom miksu se povećava za 17,5 odsto svake godine. Na taj način, on je u konačnom bilansu porastao sa 6 na 10 odsto, a Indija je postala jedan od pet predvodnika energetske tranzicije na globalnom nivou.

Prelomni trenutak za zaokret od fosilnih goriva u proizvodnji električne energije predstavljala je odluka indijske vlade iz 2015. godine da do 2022. godine čak 175 GW struje u zemlji bude nisko-ugljeničnog porekla. Indijci se u tom poduhvatu u najvećoj meri oslanjaju na sunce.

Uz instalisane kapacitete od 83 GW, postrojenja od 31 GW u razvoju i 35 GW na konkursima, ona će verovatno i premašiti ambiciozne početne ciljeve i težiti dostizanju ukupno 225 „obnovljivih“ GW. S tim u vezi, ova azijska zemlja planira do do 2030. godine troši 40 odsto zelene energije.

Posledično, od 2014. godine domaći i strani investitori su u sektor energetike uložili više od 42 milijarde dolara. Ugljenični otisak je u odnosu na 2005. godinu značajno opao, i to za 35 odsto.

Troškovi proizvodnje struje iz fotonaponskih sistema pali su na 38 dolara po megavat-satu (MWh) u 2019. godini, što je za 14 odsto jeftinije u poređenju sa proizvodnjom energije u elektranama na ugalj, koji važi za tradicionalno najjeftiniji energetski resurs. Indija se pozicionirala tržišni lider sa najnižim troškovima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora među azijsko-pacifičkim zemljama.

(Jelena Kozbašić, energetskiportal.rs)

Prethodni tekstGenetski poremećaj indijskoj kravi obezbedio božanski tretman
Sledeći tekst„Studijsko putovanje“ američkog predsednika u Indiji, kako je ocenjena poseta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime