Indija će do 2030. čak 40% električne energije proizvoditi iz nefosilnih goriva

Foto: seagul/pixabay.com

Indijski premijer Narendra Modi izjavio je da će Indija do 2030. čak 40% svojih energetskih potreba namirivati iz izvora koji nisu fosilna goriva, jer postoje ogromni energetski potencijali u solarnoj energiji i energiji vetra koji će zameniti energente poput uglja koji zagađuju životnu sredinu.

Premijer Modi je izjavio da vidi Međunarodnu solarnu alijansu (ISA), koja ima 121 država članica, kao budući OPEC koji će se brinuti o zadovoljavanju energetskih potreba sveta. Naftni kartel OPEC, na čelu sa Saudijskom Arabijom, trenutno reguliše gotovo polovinu svetskih potreba za naftom.

Obraćajući se na prvoj skupštini ISA-e, premijer Modi je izjavio da će solarna energija imati istu ulogu koju je nafta imala u proteklih nekoliko decenija u ispunjavanju globalnih energetskih potreba. Ljudi su se u poslednjih 150-200 godina oslanjali na resurse zarobljene ispod površine zemlje radi zadovoljavanja energetskih potreba. Zbog sigurne budućnosti, treba iskorišćavati resurse iznad zemlje poput solarne energije i energije vetra.

Prethodni tekstIndija pretekla Francusku i postala 6. najveća ekonomija na svetu
Sledeći tekstIndija obeležila godišnjicu Velikog rata

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime