Indija nastoji da preuzme lidersku poziciju u svetskoj proizvodnji čiste energije

Foto: seagul/pixabay.com

Predstavnici 40-ak zemalja su se okupili u nedelju, 11. marta u Indiji na prvom zvaničnom samitu Međunarodne solane alijanse (ISA), neprofitne, na ugovornoj bazi formirane grupe od 121 zemlje, koja za cilj ima promovisanje korišćenja solarne energije.

Cilj ovog skupa bio je postizanje dogovora o dostupnosti solarne energije, tehnologije i finansijskih sredstava svim državama, a tu ideju je prvi predstavio premijer Indije Nerendra Modi na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja je u novembru 2015. godine održana u Parizu.

ISA je zvanično počela sa radom u decembru 2017. godine sa ciljem da okupi sve zemlje bogate čistim oblikom energije. Sedište organizacije je u Gurgaonu i to omogućava Indiji da preuzme čelnu poziciju u svetu u oblasti pretvaranja fosilnih goriva u oblike čiste energije. To se nadovezuje na plan da Indija pokrene najveći programa obnovljive energije na svetu, sa proizvodnjom od 175 gigavati ove energije do 2022. godine što je ogromno povećanje u odnosu na dosadašnjih 60 GW.

ISA planira da stvori 1.000 GW solarne energije do 2030. godine i od toga ostvari prihod od 1 trilion dolara. Organizacija radi i na drugim projektima, kao što su promovisanje korišćenja solarnih pumpi na farmama, zamena onih koje koriste dizel, kao i novčano pomaganje zemalja članica. Na konferenciji održanoj u nedelju, ISA je lansirala projekat razvoja krovnih solarnih panela, a cilj je i da se razvije pokretno skladište solarne energije koje se može koristiti na različitim prostorima.

Prethodni tekstČenajin bolji od debitanta za novu šampionsku titulu
Sledeći tekstU ovo indijsko pecivo odmah ćete se zaljubiti

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime