Indija i Francuska pozivaju „оsunčane“ zemlje da podrže inicijativu za sunčevu energiju

Foto: ulleo/pixabay.com

Francuski predsednik Emanuel Maкron nada se dobrom početku francuske i indijske zajedničke inicijative u svrhu promicanja sunčeve energije, dok se dve zemlje saveznice pripremaju da održe osnivačku konferenciju za svoj projekat.

Međunarodni sunčev savez (ISAD) dve su zemlje pokrenule na rubu UN-ove konferencije o klimatskim promenama u Parizu u 2015., sa svrhom da povećaju iskorišćavanje sunčeve energije. Njihov prvi samit održaće se u Nju Delhiju u nedelju.

Savez je “sunčev klub” koji obuhvata 121 zemlju bogatu izvorima sunčeve energije. Osim Indije i Francuske, članice su Australija, Kina i Brazil.

Konferenciji u nedelju prisustvovaće 22 čelnika iz tih zemalja zajedno s predstavnicima ostalih zemalja članica.

Cilj je saveza iskoristiti više od 1000 gigavata sunčeve energije i mobilisati najmanje 1 bilion dolara u sunčevu energiju do 2030.

“Međunarodni sunčev savez važna je inicijativa za budućnost planete Zemlje”, rekao je indijski premijer Narenda Modi na konferenciji za novinare s Makronom nakon bilateralnih razgovora u subotu.

“Ono što je počelo kao indijska ideja postalo je inicijativa, a od sutra će biti realnost”, rekao je Makron.

Indijska vlada obećala je 27 miliona dolara za izgradnju infrastrukture i za troškove u razdoblju između 2016-2017. i 2020-2021.

Prethodni tekstU Indiji se očekuje manje padavina tokom perioda monsunskih kiša
Sledeći tekstVenecuela želi da Indija kupuje njenu naftu rupijima, ne dolarima

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime