TAFE traži kooperante za IMT

Foto: Alexas_Fotos/pixabay.com

Kamal Ahuđa krstari Srbijom u potrazi za kooperantima. – Namera je da više od polovine vrednosti traktora bude proizvedena u Srbiji.

Postoji mogućnost da montaža novih traktora sa znakom IMT počne u Jarkovcu, u opštini Sečanj, izjavio je za „Politiku” Kamal Ahuđa, zamenik direktora kompanije TAFE za evropsko tržište. Konačnu odluku doneće naši inženjeri iz Srbije, kad razgledaju tamošnji pogon IMT-a, u kojem su se do 2015. proizvodile traktorske jednoosovinske prikolice. Obećali smo da ćemo u maju na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu prikazati prvi novi model sa starim znakom IMT-539, proizveden u Indiji. Reč je o unapređenom proizvodu, sa motorom EUR3, jačine 47 konjskih snaga, kazao je Ahuđa.

U roku od pet godina TAFE će u Srbiji proizvoditi najmanje 5.000 traktora godišnje unapređenih modela IMT 539, 542 i 590. Namera je da se dostigne proizvodnja od 10.000 ovih mašina, koje i danas mogu da se vide na njivama širom bivše Jugoslavije.

Traktori će, u prvoj fazi, biti plasirani na tržište Srbije, zatim u države nekadašnje Jugoslavije. U trećoj fazi traktori će biti prodavani u zemljama gde je nekada IMT izvozio, poput Tunisa, Alžira, Maroka, kao i u nekim državama Evropske unije, kao što su Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Kamal Ahuđa upravo krstari Srbijom u potrazi za bivšim i budućim kooperantima u proizvodnji traktora sa znakom IMT.

– Govorim vam iz automobila. Upravo se vraćam iz Užica i okoline, razgovarao sam sa proizvođačima delova za traktore koje ćemo proizvoditi u Srbiji – otkrio nam je Ahuđa. – U užičkom kraju proizvodiće se kabina, koja će u celini biti srpski proizvod, od projektovanja do izrade. Samo kabina će, kao deo modela IMT-539, činiti 15 odsto njegove vrednosti.

Uskoro ću se sresti sa mogućim proizvođačima felni, filtera…

– Nastojaćemo da što veći deo traktora bude proizveden u Srbiji – naglašava. – Naš cilj je da više od polovine njegove vrednosti bude proizvedena ovde, kako bismo stekli mogućnost da ga bez carine izvozimo u sve zemlje sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini.

Naš sagovornik nije mogao da nam sa sigurnošću kaže da li će nova fabrika biti izgrađena u Jarkovcu. Na opasku da bi TAFE za svakog zaposlenog u ataru ovog mesta nerazvijene banatske opštine Sečanj mogao da dobije državnu subvenciju od 10.000 evra, Ahuđa odgovara da visina subvencija neće biti odlučujuća.

– Konačnu odluku doneće naši inženjeri – izričit je Ahuđa.

Ljiljana Kitić, potpredsednica nerazvijene banatske opštine Sečanj, kazala nam je da će opštinsko rukovodstvo učiniti sve da TAFE novu fabriku izgradi u Jarkovcu.

– Mnogo bi nam to značilo da zaposlimo i zadržimo naše mlade ljude. Računamo na pomoć pokrajine i republike – kaže Ljiljana Kitić.

Proizvodnja će početi u roku od 12 meseci.

Industriju mašina i traktora (IMT) u stečaju TAFE je kupio 2. aprila, kao jedini učesnik na aukciji, po početnoj ceni od oko 66 miliona dinara. Ugovor je potpisan prošlog utorka, u prisustvu predsednica Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislava Nedimovića.

– Uložili smo velike napore kako bismo ponovo pokrenuli tu priču, sačuvali žig IMT-a i našli investitora – rekla je Brnabićeva.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je tom prilikom ukazao da je traktor simbol poljoprivrede i da je ta grana na gubitku, jer je IMT prestao da proizvodi traktore.

– U Srbiji ima 400.000 različitih vozila i mehanizacije za poljoprivredu i otkada IMT, nekada moćna industrija, ne proizvodi traktore, prisutni su problemi u toj oblasti. Srbija je prošle godine subvencionisala nabavku traktora sa 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije i imali smo skoro 2.400 upita poljoprivrednika – rekao je Nedimović.

On je istakao da je pokretanje proizvodnje u IMT-u važno i za oporavak industrije i povećanje privrednog rasta u Srbiji, jer je u našoj zemlji prošle godine proizvedeno svega 400 traktora.

Kupovinom IMT-a, indijska kompanija je postala vlasnik njegove intelektualne svojine. Ona uključuje brend, to jest zaštitni znak, nacrte i autorska prava nekadašnjeg giganta srpske industrije, kao i prodajno-servisni centar u Jarkovcu sa proizvodnim halama i postojećom opremom, na placu od oko 4,5 hektara.

TAFE proizvodi traktore po licenci „Mes Ferguson”, ali i motore za ove mašine, akumulatore i delove za automobilsku industriju. Ova indijska kompanija je deo „Amalgamejšns grupe” sa 44 firme, treći je po veličini proizvođač traktora na svetu, sa godišnjim prometom od 2,5 milijardi dolara. Saradnja TAFE i IMT-a trajala je od 1969. do 1992. godine, a naši poslovi u tom periodu dostigli su ukupno 250 miliona dolara.

– Nažalost, ta saradnja prestala je kada se ugasila fabrika. Sada nam je cilj da je nastavimo i da učinimo da ona traje mnogo godina – poručio je Ahuđa.

Proizvodne hale IMT-a na Novom Beogradu, na prostranstvu od 46 hektara, zameniće novo stambeno naselje sa poslovnim prostorom i pratećim sadržajima.

(Politika)

Prethodni tekstNCAER predviđa privredni rast Indije u 2018-2019. od 7,5%
Sledeći tekstIndija je veoma podložna klimatskim promenama, pokazuje najnovije istraživanje

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime