The Economic Times: intervju sa Ivicom Dačićem, prvim zamenikom premijera i ministrom inostranih poslova Srbije

Foto: Österreichische Außenministerium - This file has been extracted from another file: Pressekonferenz mit Ministerpräsident Dacic (8712851397).jpg, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org

Interesovanje za ‘Make in India’ inicijativu: zamenik srpskog premijera Ivica Dačić

Srbija, jedna od zemalja formiranih nakon raspada Jugoslavije, nastavlja nasleđe jake povezanosti Indije i nekadašnje Jugoslavije. To je nova destinacija na vidiku za indijska ulaganja u istočnoj Evropi i može postati kapija Delhija za ceo region. Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Ivica Dačić kazao je Dipanjan Roy Chaudhury-ju da Srbija obećava kao destinacija za indijske turiste, filmsku industriju i da je srpska vlada zainteresovana za „Make in India“ inicijativu.

Da li ste zadovoljni ekonomskom saradnjom dveju zemalja? Kakvi su budući planovi?

Sa stopom rasta od više od 7% Indija je najbrže rastuća ekonomija među ekonomski vodećim zemljama u sevetu. Srbija je impresionirana dostignućem Indije u ekonomskom razvoju i korišćenju naprednih tehnologija. Ovo pokazuje uspeh regulativa implementiranih od strane vlade  Narendra Modi. Srbija je zainteresovana za zajedničke poduhvate u okviru inicijative „Make in India“, a posebno u nizu oblasti u kojima smo ostvarili moderne tehnološke procese.

Verujem da postoji puno prostora za proširenje i povećanje ekonomske saradnje koju želimo da podignemo na viši nivo. Investiciona, proizvodna i naučno-tehnološka saradnja u IT sektoru je veoma obećavajuća, isto kao i saradnja u oblastima traktorske industrije, agroindustrije, autoindustrije, vojne industrije, farmaceutske i filmske industrije. Robna trgovina između dve zemlje je još uvek nedovoljno razvijena. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i indijski premijer Narendra Modi postavili su zajednički cilj da trgovinska razmena dostigne jednu milijardu u narednih pet godina. Mi vidimo prostor za unapređenje izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, posebno izvoza žitarica, voća povrća i mesa, dok je Indija zainteresovana za srpske metale, kao što su bakar i zlato.

Tokom posete Srbiji u junu 2017, najveći indijski industrijalac Anil Ambani razmatrao je sa srpskim ministrom odbrane mogućnosti uspostavljanja saradnje u vojno-tehničkoj industriji te transferu tehnologija i mogućim zajedničkim poslovanjem njegove kompanije i srpskim firmi na tržištu trećeg sveta. Može se očekivati da Srbija uloži napor za rast saradnje na ovom polju. U oktobru 2016. Srbija i Indija su parafirale sporazum o vazdušnom saobraćaju što stvara uslove za direktni avio transport između Srbije i Indije, omogućavajući tzv. code-sharing aranžmane u cilju postizanja bolje povezanosti dve zemlje.

Koliko je Indija ekonomski prisutna u Srbiji?

Indijski proizvođači traktora su među najboljima u svetu; Mahindra i Sonalika sastavljaju traktore u Srbiji u kooperaciji sa srpskim kompanijama, dok TAFE prodaje traktore na srpskom tržištu. Imajući u vidu da je Srbija dobro tehnološki opremljena i da ima tradiciju masovne proizvodnje traktora i mašina (kompanije IMT i IMR), ja pozivam indijske kompanije da investiraju u postojeće ili nove proizvodne kapacitete.

Indija je svetski lider u sektoru primenjenih digitalnih tehnologija, dok je Srbija postigla žnačajne rezltate u razvoju IT servisa i digitalizacije, koji su među prioritetima srpke vlade. IT park “Embassy Group” iz Bangalora lociran u blizini Beograda je pokazatelj saradnje u ovoj oblasti.

Srbija postaje sve popularnija u svetu, pa i u Indiji, kao dobra lokacija za snimanje filmova – osim prirodnih lepota Srbije, strane filmske stvaraoce privlači visoko stručno filmsko osoblje i poreske olakšice. Tri indijska blokbastera su već snimljna u Srbiji, u jednom od njih je igrao proslavljeni glumac Ajith Kumar.

Zašto po vama srpski biznsmeni treba da posete Indiju i investiraju tamo?

Ja pozivam indijske kompanije da investiraju u Srbiju, stabilnu zemlju narastajuće ekonomije, niske inflacije i skoro nepostojećeg budžetskog deficita. Govoreći o poslovnom okruženju, Srbija je ostvarila značajan napredak te je 2016. bila proglašena za zemlju sa najviše novih radnih mesta otvorenih od strane stranih investitora u poređenju sa brojem stanovnika. Srbija je komunikacioni „hab“ jugoistočne Evrope i ima povoljne Free Trade Area ugovore sa Evropskom unijom (i imamo značajan napredak u procesu EU integracija ka punom članstvu), sa Rusijom, Turskom itd. Uvođenje režima bezviznog tridesetodnevnog putovanja  olakšalo je građanima Indije da posete prelepe krajeve Srbije i da osete gostoprimstvo, kao i da stupe u kontakt sa srpskim partnerima te da rade posao u Srbiji.

Kakva je vaša ocena trenutnih bilateralnih odnosa Indije i Srbije?

Ove godine Indija slavi 70 godina nezavisnosti koju je postigla nenaslinim aktivizmom i mirnim putem, što nastavlja da inspiriše međunarodnu zajednicu. Sledeće godine Indija i Srbija će proslaviti sedamdesetu godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Kao osnivači Pokreta nesvrstanosti dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose i svesni smo činjenice da ni u najtežim vremenima devedesetih godina Indija nije okrenula leđa Srbiji.  Naši bilateralni odnosi su bliski i bez otvorenih pitanja, obeleženi uzajamnim razumevanjem i obostranom podrškom po pitanjima od vitalnog značaja, što je potvrđeno sve češćim posetama na visokom nivou.

Mi visoko cenimo podršku koju Indija pruža u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i našim naporima u rešavanju pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog. S druge strane Srbija stalno podržava Indiju u borbi protiv terorizma.

Kao odraz bliskih odnosa i važnost povezanosti sa Indijom, Srbija je nedavno donela vrlo važnu odluku da jednostrano ukine vize građanima Indije za posete Srbiji do 30 dana, što će značajno doprineti protoku ljudi, unaprediti ekonomske veze, ohrabriti rast investicija i značajno uvećati obim turističkim poseta.

Koliko su građani Srbije upoznati sa indijskom kulturom i tradicijom?

Ljudi u Srbiji su presionirani dvernom i veoma bogatom indijskom kulturom, a u poslednje vreme imaju sve više prilike da uživaju u indijskoj kulturi. Nedavno je održana izložba indijskih sarija u Etnografskom muzeju, kao i koncert indijske klasične muzike u izvođenju Anuradha Pal i plesni spektakl u kome glumi neverovatna Geeta Chandran. Indijski filmovi i TV serije se redovno prikazuju na srpskin TV kanalima i veoma su popularni. U Srbiji se čuva sećanje na indijske velikane pa tako dva velika bulevara nose imena Mahatme Gandija i Džavaharlala Nehrua.

Nedavno uvođenje odeljenja za hindi jezik na univerzitetima u Srbiji pomoći će da akademske i kulturne veze ojačaju. Indija je u različitim oblastima do sada primila 150 stipendista na studije u Indiji. Pored uvoza lekova i medicinskim sredstava iz Indije, tradicionalna medicina – ajurveda i homeopatija – imaju široku popularnost u Srbiji. Joga se masovno upražnjava širom Srbije. Međunarodni dan Joge je proslavljen ove godine u Srbiji, u Beogradu i mnogim drugim gradovima u Srbiji.

(„The Economic Times“, India, 3. novembar 2017)

Prethodni tekstSrbija u Indiji promoviše suvo i smrznuto voće i destinaciju za investicije
Sledeći tekstSrpsko-indijska saradnja: eto nama i Bolivuda

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime