Srbija u Indiji promoviše suvo i smrznuto voće i destinaciju za investicije

Foto: Ambasada Indije

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović danas se u Nju Delhiju sastao sa svojim kolegom ministrom Radha Mohan Singh koji je zadužen za resor poljoprivrede i dobrobit poljoprivrednika u Indiji, najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Sastanak je nastavak dobre saradnje koju su započeii premijeri Indije i Srbije, podsetio je Nedimović, koji predvodi delegaciju Srbije tokom Međunarodnog sajma hrane.

Ministar Singh ovom prilikom potvrdio je učešće Indije na narednom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2018. i izrazio nadu da će Indija u skoroj budućnosti biti zemlja partner ovog sajma.

Foto: Ambasada Indije

Ministri Nedimović i Singh složili su se da saradnja može i mora biti veća. Srpski ministar je istakao da je upravo razgovarao sa rukovodstvom Mahindre i dodao da će u najkraćem roku delegacija ove kompanije posetiti Srbiju sa ciljem investiranja, kako u preradu tako i u primarnu prizvodnju i otkup voća, jer je u tom sektoru ova kompanija izuzetno pristuna ne samo u Indiji. Ovom prilikom ministar Nedimović je predložio sertifikaciju uvoza u Indiju za jabučasto i jagodasto voće iz Srbije kao i  za usaglašavanje veterinarskih sertifikata. On je ovom priliko takođe predložio da se zaključi i fitosanitarni sporazum koji je poslat preko ambasade Indije u Beogradu i izrazio nadu da će uskoro taj posao biti završen.

Mi mislimo da imamo „win win“ situaciju, potrebni su nam riba i pojedino voće, a izvozili bismo u Indiju jabučasto i koštunjavo voće. Ministar je na sastanku predložio da se na video-konferencijama dogovore oko neophodnih detalja kako bi sprorazumi bili što pre potpisani.

Tokom posete kompaniji Mahindra, saznali smo da su oni pored već poznatog biznisa u sektoru poljoprivredne mehanizacije razvili svoje investicije i u proizvodnji i trgovini mlekom, voćem i povrćem. Mahindra ima firme u Holandiji, Kini, Čileu, Južnoafričkoj Republici, a u skoro otvara predstavništvo u Egiptu. Prema rečima predstavnika Mahindre, oni će vrlo brzo doći u posetu Srbiji i na licu mesta istražiti potencijale saradnje i dogovoriti dalje korake. Domaćini su bili impresionirani podacima koje im je saopštio ministar Nedimović u vezi sa potpisanim sporazumima sa Rusijom, Kinom i Turskom, jer je to njima takođe interesantno za dalji razvoj. Mahindra će ove godine imati obrt vredan 16,7 milijardi dolara, a već naredne tri godine očekuje da dostigne 20 milijardi dolara.

Na skupu, pored pirvrednika, nalazi se i Veljko Jovanović, direktor sektora za poljoprivredu PKS on je ovom prilikom izjavio da se Srbija na Sajmu hrane u Nju Delhiju predstavlja na nacionalnom štandu sa 11 izlagača među kojima su proizvođači smrznutog voća, koditorskih proizvoda, sušenog voća i drugi. On je rekao da postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom i da pored koštičavog voća postoj realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog programa.

(Goran Đaković, Agropress)

Prethodni tekstTradicionalna indijska hrana koja će probuditi vaša čula
Sledeći tekstThe Economic Times: intervju sa Ivicom Dačićem, prvim zamenikom premijera i ministrom inostranih poslova Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime