Uskoro izvoz srpskog voća, povrća i žitarica u Indiju

Foto: Oldiefan/pixabay.com

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će potpisivanje sporazuma sa Indijom i Egiptom omogućiti izvoz voća, povrća i žitarica u te zemlje ali i otvoriti jedna od najvećih svetskih tržišta za proizvođače iz Srbije.

Ministar je povodom današnjeg dolaska u Beograd indijskog potpredsednika Venkaja Naidua rekao da je jedan od sporazuma koji će biti potpisan iz oblasti poljoprivrede a preduslov je za bolju trgovinsku razmenu sa tom zemljom.

On je kazao da bi uskoro srpski proizvodi mogli da se nadju i na egipatskom tržištu i to pre svega pšenica.

„Mi pšenicu u Egipat nismo izvozili od 1992. godine i raspada Jugoslavije. Očekujem da izvoz krene već u oktobru, čim se njihovi stručnjaci uvere u kvalitet skladištenja. Poljoprivreda zavisi od tržišta, ako ga nemate i dobru cenu za vaš proizvod onda vam ništa ne vredi“, rekao je Nedimović.

Kako je naveo, ovogodišnji rod pšenice je dobar, skladišteno je više nego lane i dvostruko više od domaćih potreba. Međutim, pojedina udruženja traže da se odobri uvoz zbog, kako kažu, lošijeg kvaliteta.

„Imali smo dobar rod i najveću površinu zasejanu do sada. Zbog obimnih kiša u julu imali smo slabiji kvalitet zrna u 25 do 30 procenata. Međutim, ostalo je dobrog kvaliteta“, naglasio je Nedimović.

Govoreći o ponudi kompanije „Al Dahra“ za kupovinu PKB-a, ministar je ocenio da je to dobra ponuda pouzdane kompanije.

„Ranije niko nije bio zainteresovan za kupovinu PKB-a. Tržište je to koje odredjuje ko će se prijaviti. Kupac je u obavezi da zadrži 1.000 od 1.700 zaposlenih, isplati otpremnine u visini od 16 miliona evra i u naredne tri godine investira još 30 miliona evra“, naveo je Nedimović.

Iako ispravnost odluke o prodaji PKB-a ekonomisti i agroekonomisti različito ocenjuju, posebno kada je reč o mogućoj prenameni zemljišta, ministar poljoprivrede smatra da ne postoje razlozi za brigu.

Prethodni tekstSud odbacio zahtev da se zabrani ubijanje tigrice
Sledeći tekstIndijska poseta Srbiji: potpisani sporazumi između dveju zemalja

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime