Nedimović: Proširenje saradnje sa Indijom u poljoprivredi, fokus na proizvodnji traktora i mehanizacije

Foto: Ambasada Indije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije izjavio je 3. novembra 2017. godine na Međunarodnom sajmu hrane u Nju Delhiju da Srbija želi da proširi saradnju sa Indijom u oblasti poljoprivrede, a glavni fokus biće pronalaženje partnera za novu proizvodnju traktora i mehanizacije.

Foto: Ambasada Indije

Nedimović koji predvodi delegaciju Republike Srbije tokom Međunarodnog sajma hrane koji se održava u Indiji, sastao se sa ministrom Radha Mohan Singh, zaduženim za resor poljoprivrede u Indiji.

Ministri su se složili da saradnja Srbije i Indije u oblasti poljoprivrede može, i mora biti veća.

Mi već sarađujemo sa Indijom, naročito kada je reč o smrznutom voću i to su do sada bile simbolične količine, ali želimo da proširimo taj asortiman, izjavio je Nedimović.

„Glavni fokus koji imamo danas u Indiji i koji ćemo imati narednih dana je priča oko traktora i mehanizacije. Probaćemo da od top tri proizvođača traktora i mehanizacije koji ovde egzistiraju, pronađemo jednog partnera koji bi mogao na platformama koje postoje kod nas da razvije novu proizvodnju mehanizacije i traktora u Srbiji“, ukazao je ministar Nedimović.

„Posao ministra poljoprivrede je da otvara nova tržišta“, istakao je Nedimović kada je govorio o konkretnim mogućnostima saradnje Indije i Srbije u oblasti poljoprivrede.

Nedimović je nakon održanih sastanaka sa ministrom poljoprivrede Indije i rukovodstvom kompanije Mahindra, rekao da Srbija želi da otvori nova tržišta, posebno kada je reč o proizvodnji jabuke i kruške, koštuničavog, jagodičastog i bobičastog voća, gde Srbija ostvaruje veliki prinos ali male mogućnosti za izvoz.

Ministar je podsetio na već potpisane sporazume sa Turskom, Kinom i Rusijom.

Ovom prilikom ministar Nedimović je predložio sertifikaciju uvoza u Indiju za jabučasto i jagodasto voće iz Srbije, kao i usaglašavanje veterinarskih sertifikata. Takođe, ovom prilikom, ministar Nedimović predložio je da se zaključi i fitosanitarni sporazum koji je poslat preko ambasade Indije u Beogradu i izrazio nadu da će uskoro taj posao biti završen.

„Mi mislimo da imamo „win win“ situaciju, trebaju nam riba i pojedino voće, a izvozili bi u Indiju jabučasto i koštučavo voće“, kazao je ministar Nedimović i predložio da se na video konferencijama dogovore oko neophodnih detalja kako bi sporazumi bili što pre potpisani.

Ministar Singh ovom prilikom potvrdio je učešće Indije na narednom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i izrazio nadu da će ova zemlja u skoroj budućnosti biti zemlja partner ovog sajma.

Indijski ministar je istakao da je upravo razgovarao sa rukovodstvom Mahindre, i dodao da će u najkraćem roku delegacija ove kompanije posetiti Srbiju sa ciljem investiranja kako u preradu tako i u primarnu proizvodnju i otkup voća, jer je u tom sektoru ova kompanija izuzetno prisutna, ne samo u Indiji.

Kompanija Mahindra je pored već poznatog biznisa u sektoru poljoprivredne mehanizacije razvila i svoje investicije u proizvodnji i trgovini mlekom, voćem i povrćem. Sada Mahindra ima firme u Holandiji, Kini, Čileu, Južnoafričkoj Republici, a uskoro i u Egiptu. Prema rečima predstavnika Mahindre, oni će vrlo brzo doći u posetu Srbiji i na licu mesta istražiti potencijale saradnje.

Srbija se na Sajmu hrane u Nju Delhiju predstavlja na nacionalnom štandu sa 11 izlagača među kojima su proizvođači smrznutog voća, konditorskih proizvoda, sušenog voća i drugi.

(minpolj.gov.rs)

Prethodni tekstInvesticije od 11,25 milijardi dolara iz privatnog sektora na World Food India
Sledeći tekstNedimović u Indiji sa predstavnicima proizvođača traktora

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime