Sud odbacio zahtev da se zabrani ubijanje tigrice

Foto: Poswiecie/pixabay.com

Indijski vrhovni sud odbacio je molbu da se zaustave šumski rendžeri koji žele da ubiju tigricu ljudožderku u zapadnoj državi Maharaštra.

Sud je rekao da se neće mešati ako rendžeri budu prisiljeni da ubiju tigricu ukoliko ne budu mogli da je uhvate.

Zvaničnici su saopštili da je tigarica do sada ubila pet osoba, ali aktivisti su pokrenuli pitanje da li je ona zaista odgovorna za ubistva.

Zbog česte seče šuma, tigrovi se često sukobljavaju sa seljanima koji žive u blizini.

Indijska populacija tigrova, koja je nekoliko godina bila u opadanju, postepeno se povećava od 2006, kada je država uložila napore da ih zaštiti.

Šef službe šumskih rendžera Pradip Rahurkar rekao je za BBC da će prvo pokušati da omame i uhvate tigricu, poznatu kao T1.

„Ako nam to ne uspe, bićemo primorani da je ubijemo, kako bismo sprečili da još nekoga usmrti“, rekao je on.

Životinja je poslednji put viđena u Javatmal oblasti.

Zvaničnici su saopštili da će pokušati da omame i dva mladunčeta i mužjaka zvanog T2, koji je primećen na istoj teritoriji. On nije okrivljen za napade na ljude.

Međutim, dvojica aktivista koja su ovaj slučaj iznela na sud tvrde da šumarski odred nema dovoljno iskustva da zarobi žive životinje i da će se sve završiti njihovim ubistvom.

„Radimo sve da spasimo T1 i njenu porodicu, jer su oni nevine žrtve koje su ključne za opstanak ekosistema“, rekao je Ajej Dubej, jedan od podnosilaca zahteva i aktivista za očuvanje divljih životinja, pre nego što je sud odbio njihovu molbu.

Indija je dom za 60 odsto ukupne svetske populacije tigrova. U 2014. godini nacionalni popis je pokazao da je broj tigrova porastao sa 1.706 u 2011. godini na 2.226, što je povećanje od 30 odsto. Zasluge se pripisuju aktivistima, vladinim inicijativama za usmeravanje očuvanja tigrova i podizanje svesti stanovništva u selima.

Godine 2017. sud u Maharaštri dozvolio je da se ubije tigar osuđen za ubistvo četiri osobe uprkos insistiranju aktivista da se životinje omame i presele na drugu lokaciju.

Većina napada na ljude su zapravo slučajni susreti koji su krenuli naopako, a retko se dešava da životinje odvuku ljude kao plen.

Ali, serija napada na ljude u kratkom roku, ukazuje na to da je reč o ljudožderu.

(BBC news na srpskom)

Prethodni tekstVučić primio novog ambasadora Indije
Sledeći tekstUskoro izvoz srpskog voća, povrća i žitarica u Indiju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime