Nije dovoljan jedan život da biste upoznali hranu Indije

Foto: twitter.com/narendramodi

U jednoj rečenici, opšti zaključak je da je Indija organizovala odličan sajam, koji je privukao veliki broj kako domaćih, tako i stranih izlagača, a da je ministarka hrane Indije, Smt Harsimrat Kaur Badal, za organizaciju ovog događaja pokupila simpatije svih.

Ona je u svom energičnom govoru, prekidanom nekoliko puta aplauzima, objavila da je tokom sajma u Nju Delhiju potpisano čak 50 memoranduma o razumevanju, čiji rezultat treba da budu investicije vredne 11,6 milijardi dolara. Kada se ukalkulišu i investicije lokalnih Vlada, ta cifra se penje na 18,4 milijarde dolara.

Ako se ima u vidu da Indija ima 1,3 milijardi dolara, lako se može zaključiti koliko je to veliki novac, ali nije cilj Indije da bude snabdevena hranom, već da hranu koju proizvodi i preradi. Tu nije kraj impresivnim brojkama. Tokom tri dana sajma, održano je 8.000 sastanaka „b2B“, na kojima se razgovaralo o saradnji, a 100.000 je došlo na sajam i to mahom onih koji su na neki način u ovom biznisu.

„Moramo da ulažemo u prerađivačke kapacitete. Mi smo najveći proizvođači mleka, drugi na svetu proizvođači voća, rekla je gospođa Badal, u svom veoma energičnom i motivacionom govoru praćenom aplazima prisutnih. Ona je ovom prlikom istakla da Vlada Indije ima nultu toleranciju na bacanje hrane“ rekla je gospođa Badal.

Prema rečima ministarke hrane, samo 10 odsto hrane se prerađuje u Indiji i to mora hitno da se menja. Indija će biti globalna fabrika hrane, konstatovala je gospođa Badal. Na završnoj konferenciji, povodom Međunarodnog sajma hrane u Nju Delhiju, obratio se predsednik Indije Shri Ram Nath Kovind.

On je u svom govoru istakao da Indija treba da bude lider u svetu, kada je reč o smanjenju uništavanja hrane, jer čak 16 % proizvodnje hrane u Indiji bude uništeno. Predsednik Indije Shri Ram Nath Koving, čestitao je organizatorima na ogromnom i istorijskom uspehu ovog događaja i promociju hrane iz Indije. „Imamo 29 država u Indiji. Veliku razolikost proizvoda i nije dovoljan jedan život da bi se svi ukusi Indije probali“ rakao je predsednk Koving, nakon što je uručio nagrade najboljim projektima mladih indijaca.

Nakon što je posetio naše izlagače i učestvovao na zvaničnim događajima, kojima je prisustvovao i premijer Indije gospodin Modi, resorni ministar Branislav Nedimović, išao je u posetu vlasnicima tri fabrike i velika prozvođača poljoprivredne mehanizacije, gde je razgovarao o investicijama ovih kompanija u Srbiji, gde su svakako veliki igrači, poput Mahindre u TAFE. Nedimović je razgovarao i sa svojim kolegama iz ministarstva poljoprivrede i hrane, te se očekuje da će sporazumi u oblasti fitosanitarne i veterinarske kontrole vrlo brzo biti potpisani. Kako bi se ubrzao proces usvajanja, Nedimović je svojim kolegama predložio da ukoliko bude potrebno organizuju i video konsultacije.

Ovaj sajam posetili su i predsednici velikih kompanija, poput Nestle i Unilver, što pokazuje koliki trud je uložen, ali i značaj Indije u budućnosti kada je u pitanju proizvodnja hrane.

Zvaničnici Indije su rekli da će raditi na tome da povećaju prinose, kako bi ostvarili cilj da budu globalna fabrika hrane, moramo investirati i to je put, kažu zvaničnici.

Predstavnici Srbije zadovljni su nastupom na ovom događaju. Čini se da kao što do sada nije bio slučaj, da smo se ovog puta ozbiljno spremili za sajam i sastanke sa domaćinima, a da će rezultati biti vrlo brzo vidljivi.

Prema rečima Nikole Ralića, vlasnika firme Mirax Agrar iz Beograda, njegova firma je već spremna da počne izvoz, kako kruške tako i jabuke. On je za Agrobiznis magazin izjavio da sve što sada treba da bi posao počeo da se realizuje, jeste potpisivanje sporazuma između Srbije i Indije u oblasti fito-sanitarne zaštite, što se očekuje da će se vrlo brzo i desiti. On kaže da njegova kompanija godišnje može da ponudi između 20.000 i 30.000 t jabuka sorte crveni delišes i greni smit, koje se ovde u Indiji najviše traže.

Ništa manje interesovanje vlada za naše smrznuto jagodasto voće, kaže nam Goran Bogosavljević iz firme Allberries. On naglašava da su takođe spremni da uđu u aranžmane sa partnerima u Indiji čim se za to stvore uslove, a za početak ići će se na mala pakovanja smrznutih jagoda, borovnica, kupina, malina i višanja, kao i miks ovih vrsta voća.

Srbiju na sajmu predstavljaju Kоncеrn Bаmbi АD, Elixir Food doo, LUČIĆ-PRIGRЕVICА а.d. Nоvi Sаd, SIROGOJNO COMPANY doo, АGRАNЕLА dоо, INSТIТUТ ZА KUKURUZ ZЕМUN PОLjЕ, ITN Group doo, Yumis dоо, All Berries doo i Mirax Agrar doo.

Pored Srbije, ove godine u Nju Delhiju se predstavlja još 28 država iz svih krajeva sveta i 26 indijskih država. Interesantna je i izložba domaće prehrambene industrije, gde se može videti veliki napredak indijskih kompanija. Tako smo imali priliku da probamo borovnice, nar i maline u čokoladi, ali i mlečnu čokoladu sa mlekom od kamile. Primetili smo da sve više kompanija u Indiji razvija semensku proizvodnju, a standardna ponuda na sajmu su čajevi i kafa. Među brojnim izlagačima, nalaze se proizvođači pirinča, začina, čak smo imali prilike da budemo na štandu kompanije iz Indije koja proizvodi za ovo tržište sada već globalni hit OREO keks, koji ovde košta svega 10 rupija, što je oko 0,15 evra.

(agropress.org.rs)

Prethodni tekstSajam hrane u Indiji – šansa za srpske proizvođače
Sledeći tekstOn je indijski „Džordž Kluni“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime