Sajam hrane u Indiji – šansa za srpske proizvođače

U Indiji je održan Svetski sajam hrane, a svoje mesto u Nju Delhiju našla je i Srbija. Srpsku delegaciju predvodi minstar Branislav Nedimović, koji će se tokom boravka u Indiji imati niz sastanaka sa kompanijama koje bi mogle da ulažu u Srbiji.

Dve hiljade ljudi, više od 200 kompanija iz 30 zemalja – ove brojke oslikavaju veličinu ovogodišnjeg Sajam hrane u Indiji, zemlji koja je druga po proizvodnji hrane u svetu. Svoje proizvode u Nju Delhiju nudi i Srbija: keks, supe, testenine, sveže i zamrznuto voće.

„Mi od prošle godine imamo saradnu sa Indijom, imamo izvoz na indijsko tržište. Zajedno sa svojim distributerom koji je prilično poznata firma u oblasti svežeg voća smo razvili poseban brend za zamrznuto voće za Indijsko tržište“, kaže Ana Ljubojević iz kompanije „Sirogojno“.

Šansu na indijskom tržištu vide i u kompaniji „Bambi“.

„Naravno da Indijci ne znaju za Plazmu, međutim kako je Indija jedna od najbrže rastućih svetskih ekonomija, ovo su naši prvi koraci ka nekom eventualnom osvajanju ovog tržišta, došli smo da vidimo kakve su reakcije“, ističe Jovica Bauk iz „Bambija“.

Srbija je među 15 zemalja koje je Indija pozvala da učestvuju na jednoj od najvećih manifestacija ovakve vrste.

„To je pre svega rezulat dobrih odnosa koje Srbija ima, kao posledica dogovora predsednika Vučića i premijera Modija. Na nama je da za srpsku poljoprivredu najbolje iskoristimo, kako bismo srpsko voće i povrće što lakše izvezli na prostor Indije“, ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Tokom boravka u trećoj ekonomiji sveta, srpski ministar poljoprivrede sastaje se sa indijskim kolegom, ali i kompanijama koje bi mogle da ožive proizvodnju traktora u Srbiji.

(RTS)

Prethodni tekstIndija ima ogroman potencijal za izvoz jabuka
Sledeći tekstNije dovoljan jedan život da biste upoznali hranu Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime