Toplotni talas pogodio sever Indije

Dok se Indija sprema za leto koje će, prema prognozama, biti toplije nego inače, mnogi gradovi na severu zemlje već su pod vrelim toplotnim talasom, pa su temperature prelazile vrtoglavih 45 Celzijusovih stepeni.

Temperature u severnom delu Indije su najviše koje je ta zemlja imala tokom decenija u ovo doba godine, a predviđa se da će vreli talas trajati do petka, preneo je AP.

U distriktu Radžastan Čuru juče je zabeležena rekordna temperatura od 50 Celzijusovih stepeni.

Naučnik iz Indijskog meteorološkog zavoda Ravindra Sihag izjavio je da je to najviša temperatura zabeležena u svetu tog dana.

Temperatura u prestonici Nju Delhiju, takođe, je bila visoka i iznosila je 47 Celzijusovih stepeni ove sedmice, a pojedine države su savetovale ljude da ostanu kod kuća i piju tekućinu.

Ciklon Amfan, koji je pogodio istočne obalske države Zapadni Bengal i Odišu prošle sedmice, je delimično razlog za pojavu toplotnog talasa.

Mrutiundžaj Mohapatra, direktor Indijskog meteorološkog zavoda, rekao je da je ciklon usisao vlagu iz vazduha i pokrenuo vruće suve vetrove koji sada duvaju preko velikog niza severnih i centralnih indijskih nizija.

(Tanjug)

Prethodni tekstOsim pandemije, Indiju muče vrućine i skakavci
Sledeći tekstTrominutna joga koja može da promeni život (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime