Unesite dah Indije u svoj dom

Mir, harmonija, ravnoteža – to su prve asocijacije na misao o domu uređenom u azijskom stilu. Zato mnogi iz zapadnih zemalja vole da unesu dašak Istoka u svoj prostor, ali da krajnji utisak ne bi bio smešan, potrebno je nešto znanja i strpljenja kako bi se pronašla prava mera.

Azijski stil je zapravo vrlo širok pojam i obuhvata kineski, japanski, tajlandski, ali i indijske, pa i orijentalne motive. Često je inspirisan bojama prirode i dekoracija zapravo imitira pejzaže. Zato je najbolje da pozadina bude što neutralnija. Možete biti hrabri i ići na crvenu boju koja je takođe sinonim za azijski, posebno kineski stil, ali možda je bolje da u početku igrate na sigurno. Razne nijanse bež, pa i sive i svetloplave uz zemljane tonove biće odlična podloga za dalje osvajanje Dalekog istoka. Detalji neka budu u skarletnocrvenoj, luksuznoj ljubičastoj ili jarkoružičastoj koja treba da podseti na trešnjin cvet. Crni detalji su odlični ako želite da unesete dozu misterioznosti.

Japanski stil je u svojoj biti minimalistički, jasnih, čistih linija, sklon simetriji i najbliži prirodi, dok je tradicionalni kineski znatno življi sa crvenom, zlatnom i ljubičastim tonovima. Indijski je, pak, živopisan i uključuje tradicionalne motive, pa ako želite miks svih stilova, dekorateri preporučuju da se japanskog držite u hodniku i dnevnoj sobi, da spavaća bude u kineskom stilu, a da sve začinite nekim indijskim detaljima.

Ovaj dizajn podrazumeva upotrebu prirodnih materijala. Elegantno ispolirani kamen, roletne od bambusa koje zamenjuju tradicionalne zavese, drvene prostirke za pod, cveće u saksijama – sve su to elementi prirode. Kad je reč o osvetljenju, sveće se podrazumevaju, a tu su i pažljivo raspoređeni papirni lusteri. I mirisi su važni u doživljaju nekog prostora, pa ne zaboravite štapiće sa mirisom sandalovine. Još jedan način da unesete Aziju u dom je putem vode. Zvuk vode koja protiče smatra se umirujućim i pozitivnim, pa ako možete da u dnevnu sobu, hodnik ili dvorište unesete mini-fontanu, čula će vam biti zahvalna. Veliki neprijatelj azijskog stila je nered, tako da u domovima inspirisanim ovim stilom nema mesta pretrpavanju prostora.

Savet plus: Ako niste sigurni da li želite da dekorišete dom u ovom stilu, počnite sa detaljima. Tu i tamo stavite figuricu Bude, dekorativne lepeze, figurice od žada, najcenjenijeg poludragog kamena Dalekog istoka, na terasu orijentalne suncobrane i jastučiće sa azijskim motivima (slika trešnjinog cveta, ma kakav kliše bila, uvek je pun pogodak).

(novosti.rs)

Prethodni tekstIndijski nemi kratki film “Sisak” osvojio Nojzmejker nagradu na Merlinka filmskom festivalu
Sledeći tekstOstavka guvernera Indijske centralne banke

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime