Veliko priznanje srpskom neurohirurgu na Kongresu u Nju Delhiju

Foto: Pexels/pixabay.com

Sa prestižnog međunarodnog kongresa neurospinalnih hirurga u Nju Delhiju, docent dr Milan Spaić, načelnik neurohirurgije u Klinici za hirurgiju Kliničko-bolničkog centra Zemun, vratio se s priznanjem koje je prvi put uručeno nekom lekaru iz Srbije – medaljom počasnog člana Indijskog udruženja neurospinalnih hirurga i diplomom.

Među učesnicima kongresa Spine 2017, gde je jedna od centralnih tema bio minimalno invazivni pristup hirurgiji kičme, rad na kojem je doktor Spaić radio sa timom lekara, prepoznat je po originalnoj metodi lečenja u hirurgiji fantomskog bola kod povreda kičmene moždine.

Prema tradicionalnom indijskom običaju, priznanje je dr Spaiću uručeno uz prateći „folklor“, dodelu šešira i šala.

– Ovo priznanje je svakako velika čast, ali još je značajnije to što je u enciklopedijskom izdanju Youmans Neurological Surgery, inače referentnom svetskom udžbeniku koji sistematizuje dostignuća i znanje iz oblasti neurohirurgije, citirana naša metoda i što je prvi put u razvoju jedne hirurške metode neveden i rad autora iz Srbije – priča dr Milan Spaić, za „Novosti“.

– Za mene lično, najvažnije je što smo time dobili nezavisnu potvrdu da smo ranjenim i obogaljenim ljudima, osuđenim na hroničnu bolnu patnju, razvijanjem i primenom ove metode pomogli najbolje što smo mogli i znali.

NAGRAĐENA metoda lečenja nastala je kao rezultat truda i želje da se pomogne unesrećenim, uglavnom mladim ljudima koji su, na početku sukoba na teritoriji eks-Jugoslavije, dovoženi u Vojnomedicinsku akademiju. U to vreme dr Spaić je radio u VMA i činilo mu se da povređene i oduzete dovoze u tu ustanovu u tolikom broju kao da vlada epidemija.

– Tragedija tih, uglavnom mladih ljudi nije bila samo oduzetost, nego i neprestan jak bol koji su trpeli – priča dr Spaić.

– Ratna trauma i neophodnost lečenja velikog broja povređenih, s posttraumatskim hroničnim fantomskim bolom, bila je razlog za razvoj ove metode, budući da tada nismo imali opremu neophodnu za rad, odnosno takav tip operacije.

Doktor Spaić je tražio pomoć starijih, iskusnijih kolega iz Kliničkog centra Srbije, VMA, ali i iz inostranstva – od Blaina Nasholda iz SAD i Marka Sindouza iz Francuske. I dobio je pomoć, uprkos tome što je naša zemlja tada bila u izolaciji.

Nova metoda razvijena je na krilima ideje dr Spaića da povreda kičmene moždine ne može da ne ostavi posledice na centralni sistem senzorne transmisije mozga. Ispitivanjem je potvrđeno da je ova teza bila tačna i tako je, zapravo, i objašnjeno kako oduzete noge mogu da bole.

– Bez tehničkih mogućnosti koje bi nam olakšale zbrinjavanje ovih pacijenata, došli smo na ideju da uništenje sive mase kičmene moždine, koja je izvor bola, izvedemo na biološkom principu – objašnjava dr Spaić.

– Metodu smo razvili u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu, i smatra se našim originalnim doprinosom u neurohirurgiji. Polazeći od razmišljanja jednog italijanskog anatoma koji je još 1820. godine primetio da je siva moždana masa drugačije građe od bele mase, uradili smo merenja i ustanovili da je siva masa četiri puta elastičnija od bele. I zato smo verovali da se ona može mehanički ukloniti. Operacija se izvodi pod uvećanjem od 26 puta, tako da se siva masa tačno vidi i može da se usisa, čime je zapravo i postignut cilj – kontrolisanje destrukcije sive mase.

Oko osmišljavanja nove tehnike lečenja dr Spaić nije uposlio samo mozak, nego i ruke. Od igle za lumbalnu punkciju napravio je novi alat, mali aspirator pomoću kojeg je kasnije mnogo puta usisavao sivu masu i pomogao oduzetim pacijentima da se spasu nesnosnog bola.

SAD SPASAVA OBOLELE OD RAKA

METODA doktora Spaića i njegovih kolega osmišljena je da bi se pomoglo ranjenicima u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, ali sada može da se primenjuje i kod pacijenata s hroničnim bolom izazvanim uglavnom malignim tumorima. Dr Spaić je zahvaljujući ovoj metodi dobio stipendiju Američke asocijacije neurohirurga i Svetskog kongresa neurohirurga, koja se dodeljuje jednom godišnje, i usavršavao se u Centru za neurotraumu u Torontu.

(novosti.rs)

Prethodni tekstAloe vera – nezaobilazna u ajurvedi
Sledeći tekstAmbasadorka Indije učestvovala na „Samitu ženskog liderstva“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime