Venčanje najveće zvezde Bolivuda

Foto: instagram.com/deepikapadukone

Najveća zvezda Bolivuda koja sve više osvaja i Holivud, glumica Dipika Padukone, udala se pre nekoliko dana na jezeru Komo u Italiji. Venčanje je bilo intimno, ali ne i sakriveno od očiju javnosti. Tradicionalna svadba bila je sva u duhu običaja.

Dipika se udala za Ranvira Sina Konakija. Izgledom je ispratila tradiciju indijskih svadbi pa je na venčanju bila oličenje boginje Lakšmi, koja je simbol lepote i ženstvenosti.

Važan deo njeng izgleda bio je nakit, od kojih Maang Tikka zauzima centralno mesto i smešten je na njenom čelu, odnosno na početku mladinog razdeljka koje se smatra ajnom čakrom, mestom opažanja i znanja. Predstavlja zapravo treće oko neveste koja zahvaljujući njemu sve kontroliše.

Miđuše su se našle tu jer Indijci veruju da zli duhovi ulaze preko otvora na njemu, pa ova vrsta nakita štiti mladu o negativnih sila.

Narukvice su posebna priča. One su pre venčanja pripradale mladinoj svekrvi. Razlikuju se od dela do dela Indije. Benglaske mlade poput Depike koju su na venčanju pratili članovi porodice (na slavlju je bilo oko 40-ak gostiju), nose zlatne narukvice, one iz Južne Indije se kite zelenim kao simbolom plodosti, a one iz Severnog Pandžabija crvenim ili napravljenim od slonove kosti.

Tu su i kalire koje se stavljaju oko zglobova, daruju ih mladi sestre i ostale bliske rođake, kao znak dobrih želja i blagoslova.

https://www.youtube.com/watch?v=0k6SVuMkLuQ

Mladinu ruku krase i cvetovi od nakita, sastavljeni od prstenja na rukama i narukvica koje se nastavljaju na njih. Cvetovi simbolizuju novi život i sreću.

Bitan je i kaiš oko struka, kamarband koji pridržava sari neveste. U pojedinim mestima se naziva manipura čakra, i označava samopouzdanje i moć. Prema tradiciji mladi ga poklanja svekrva i time prebacuje odgovornost na nju, prenose mediji.

Prethodni tekstU Indiji otvorena prva bolnica za slonove
Sledeći tekstMSP u Indiji do kredita stižu za 59 minuta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime