Viši, tigar iz Madrasa – indijski velemajstor u šahu

Foto: Wikipedia/-jha-

Višvanatan Anand rođen 11. decembra 1969. godine u Madrasu, je indijski velemajstor, svetski prvak 2007. i 2008, FIDE svetski šampion u šahu od 2000—2002. godine, i prvi igrač iz Azije koji je to ostvario. Njegov najveći rejting bio je 2803 u aprilu 2006. godine. Isti rejting dostigao je na FIDE rejting-listi za april 2008. godine. „Viši, tigar iz Madrasa“, kako su ga prozvali navijači sigurno je jedan od najboljih šahista današnjice. Njegov analitički pristup partijama, kao računar brz i tačan u analizama niza šahovskih varijanti, doprineo je nazivu najboljeg igrača ubrzanog šaha današnjice. Ni protiv najboljih igrača ne menja svoj stil igre.

Anand je počeo da igra šah od svoje šeste godine. Učio je da igra šah od svoje majke. Roditelji su ga učlanili u šahovski klub gde je pokazao sav svoj talenat i snagu svog uma.

Primio je mnogo nagrada: Arđuna nagradu kao istaknutom sportisti Indije, Padmašir (nagradu koju dodeljuje vlada Indije), nagrada zaslužnom građaninu, nagrada „Nehru“ 1987., „Radživ Gandi“ nagrada, šahovski Oskar i druge.

Promoter je šahovske igre u Indiji gde nastoji da pomogne mladim talentovanim šahistima.

Igrao je na najjačim turnirima koji su se igrali u svetu i ostvarivao zadivljujuće rezultate. Pobeđivao je igrače koji su bili neki od najboljih na svetu. Na turniru u Vajk An Zeu premašio je neke velikane koji su po četiri puta pobeđivali na ovom turniru: Maksa Evea, Lajoša Portiša i Viktora Korčnoja. Pobedio je na turniru u Linaresu, Frankfurtu, Las Palmasu… To su sve bili turniri sa skupom najboljih šahista na svetu i važili su za najjače turnire odigrane do tog vremena.

Vrhunac njegove karijere je ostvaren 24. decembra 2000. kada postaje petnaesti svetski šampion u šahu na Svetkom šampionatu u Teheranu. Turnir je završio neporažen. Pobedio je Alekseja Širova sa 3,5:0,5. Postao je prvi igrač iz Azije koji je prekinuo dominaciju igrača iz Sovjetskog Saveza.

Prethodni tekst7 popularnih bolivudskih diva koje su se udale posle 30. godine
Sledeći tekstGest ovog Indijca uliva veru u humanost

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime