Vojska Indije objavila fotografiju otisaka stopala – Jetija (foto)

Indijska vojska je na svom zvaničnom Tviter nalogu objavila da je pronašla otiske stopala mitskog bića s Himalaja – Jetija. I iako bi otisci mogli biti lažni, vojni izveštaj o tome čini se stvarnim, piše portal ScienceAlert.

„Prvi je put planinska ekspedicija indijske vojske primetila misteriozne tragove stopala mitske zveri Jetija“, piše u postu objavljenom uz fotografiju otisaka stopala u snegu.

Stopalo navodnog Jetija dimenzija je 81×38 cm. Snimljeno je 9. aprila blizu vojnog kampa na Makalu, u izolovanom planinskom području između Nepala i Tibeta.

Post indijske vojske naišao je na burne reakcije korisnika društvenih mreža. Mnogi su zbijali šale na račun tog tvita.

Oni koji su u vest poverovali, vojsci su čestitali, ali većina od šest miliona korisnika Tvitera nije bila preterano impresionirana informacijom.

„Oduvek sam znao da je Tintin u pravu. On je prvi uočio tajanstvenu zver“, napisao je jedan korisnik.

„Zar niste mogli najpre pozvati nekog stručnjaka za životinje pre ovakve objave?“ upitao je drugi. Deo korisnika bio je vrlo zbunjen te je upitao da li je reč o šali.

Ekspedicija indijske vojske od marta do maja boravi na terenu na planini Makalu.

U nepalskoj narodnoj tradiciji Jeti je biće nalik majmunu koje živi na Himalajima i drugim obližnjim područjima.

Postojanje Jetija nikada nije dokazano, ali postoje snimci bića napravljene iz velike udaljenosti za koje se tvrdi da predstavljaju Jetija.

A odgovor vojske na reakcije korisnika društvenih mreža? Objavljeno je da su „videozapisi i dokazi u vidu fotografija predati stručnjacima na proučavanje“.

Vojska dodaje kako je želela javno da podeli vest da bi se „podstakao naučni nerv i obnovio interes“ za postojanje Jetija, piše BBC.

Navodno je 2013. grupa istraživača analizirala dlake ovih mitskih zveri.

Tada je Vašington post napisao da studija upućuje na to da je reč paleolitičkom polarnom medvjedu, što bi moglo značiti da se radi o „živom hibridu između drevnoga polarnog medveda i neke druge vrste, dovoljno neobične da nadahne maštu i podstakne mitove kod meštana koji su biće videli.“

(Hina)

Prethodni tekstSlavna indijska glumica promenila frizuru (video)
Sledeći tekstIndijka Aparna Rao, stručnjak za umetnost i robotiku, na skupu „Spoj nauke i umetnosti stvara bogatstvo“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime