Indijka Aparna Rao, stručnjak za umetnost i robotiku, na skupu „Spoj nauke i umetnosti stvara bogatstvo“

Foto: Wikipedia / Darko Gajić

Spoj nauke, umetnosti i preduzetništva stvara bogatstvo jedne zemlje i gradi je, a Srbija je na tom polju na dobrom putu, ocenjeno je na skupu u okrviru nacionalne platforme „Srbija stvara“ pokrenute na inicijativu predsednice vlade, a na kojem je govorio i osnivač švajcarske organizacije „Vorld Majnds“ Rolf Dobeli.

Dobeli je na skupu u Muzeju nauke i tehnike ocenio da se napredak Srbije na polju tehnologije najbolje vidi na primeru novosadskog Instituta „Biosens“ koji realizuje viziju poljoprivrede budućnosti.

„Inovacije su veoma važne, ali jedno je imati nove ideje u nauci, kulturi – one su jednako važne da država ide napred, a drugo raditi na implementaciji i pretvaranju startapova u tehnologije jer se na osnovu toga zarađuje novac i podiže cela zemlja“, rekao je Dobeli za Tanjug i najavio da će 23. maja u Beogradu jedna od učesnica simpozijuma „Vorld Majnds“, a čija imena su tajna do početka skupa, biti i Indijka Aparna Rao, stručnjak za umetnost i robotiku.

Dobeli je rekao da mu je poznato da je Srbija izuzetno dobra u nekoliko naučnih oblasti i da je jedna od njih, pored onoga što radi „Biosens“, i fizika.

„Srbija ima jake naučne oblasti, ali i one na kojima mora da radi i dalje, napredovala je u kreiranju idejnih rešenja, ali ne i u primeni i u dubinskom istraživnaju koje zahteva mnogo novca“, naveo je autor bestselera „Veština jasnog mišljenja“ i dodao da ima dva saveta za Srbiju – da spreči odliv mozgova i da se što je brže priključi ili bar približi još više EU, jer bi joj tako bili pristupačni fondovi za nauku, tehnologiju…

„Moj savet je da nastojite da zadržite veoma talentovane ljude“, rekao je i dodao da je to moguće ako se kreira okruženje u kome će se između ostalog graditi instituti …

Prema njegovim rečima, putu u EU doprinosi rad na procesu digitalizacije, smanjenju birokratije, stimulisanju preduzetništva, izgradnji tehnoparkova…

Simpozijum „Vorld majnds“ koji okuplja više od 400 svetskih lidera u inovacijama, nauci, tehnologijama, ali i oblastima umetnosti, ekonomije i medicine biće održan prvi put u Srbiji. Skup koji se održava dva puta godišnje, već 13 godina, menja sada lokaciju i iz Ciriha svet nauke i biznisa seli u Beograd.

Direktorka Fonda za nauku Vlade Srbije Milica Đurić Jovičić ocenila je da je skup dobra prilika da se priča o spoju nauke i umetnosti i prpeplitanju kako kreatinvost i inovacija koje mogu da pomgonu da se Srbija još bolje pozicionira i prepozna kao zemlja poznata po inovacijama i kreativnosti.

Podsetila je da je taj Fond osnovala Vlada sa idejom da se mladi naucnici motivišu da pišu projekte na kreativan i inovativan način, konkurišu za projekte i najavila da će konkurs Fonda biti raspisan u junu za mlade istrazivače.

Naučna saradica Muzikološkog instituta SANU Ivana Medić govorila je o tome da u formalno obrazovanje treba uvesti više igre i kreativnosti i predstavila projekat Kvantna muzika koji je deo programa Kreativna Evropa.

(Tanjug)

Prethodni tekstVojska Indije objavila fotografiju otisaka stopala – Jetija (foto)
Sledeći tekstIsplivali kontroverzni snimci iz džamije u Indiji (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime