Voz na solarni pogon: štedi i čuva životnu sredinu

Indijska železnica unapredila je svoj vozni park, ugradivši solarne panele na krovove određenog broja vagona. Nedavno su prvi obnovljeni vagoni, nazvani Diesel Electric Multiple Unit, pušteni u rad u Nju Delhiju.

– Ovo je izazovan posao. Nije jednostavno postaviti solarne panele na krov vagona, koji se kreću brzinom 80 kilometara na čas. Pored panela, postavljenje su i baterije koje mogu da akumuliraju višak energije – izjavio je za Biznis standard Sandip Gupta, zamenik direktora i glavni menadžer kompanije Jakson Engineers Limited, koja je realizovala spomenuta unapređenja.

Vagone će još uvek vući dizel lokomotiva, a energija dobijena pomoću solarnih panela primenjivaće se samo na sisteme za unapređenje udobnosti prilikom putovanja, kao što su svetla, ekrani sa informacijama i reklamama i ventilatori. Ipak, zaposleni u indijskim železnicama procenili su da bi samo jedna kompozicija sa šest vagona opremljenih solarnim panelima mogla godišnje da uštedi 21000 litara dizel goriva, odnosno oko 20000 dolara.

Indijska železnica najveća je železnička mreža u Aziji, sa približno 11000 polazaka i 13 miliona putnika na dnevnom nivou. Kako bi ovaj obim saobraćaja bio ostvaren, svakodnevno se troše ogromne količine goriva. Samo tokom 2015. godine, potrošene su 2,5 milijarde dolara na kupovinu dizela. Kako bi potrošnja goriva bila smanjena, Indijci pokušavaju da u što većoj meri integrišu solarne panele u železnički sistem. Procenjuje se da bi ovakav vid investicija u narednih deset godina mogao da uštedi 6,31 milijardu dolara.

Prethodni tekstIndijac (8) među Ginisovim rekorderima – visok je već 2 metra! (video)
Sledeći tekstMladi Indijac do juče živeo siromašno, sada je buduća zvezda njujorškog baleta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime