Xiaomi dominantan u Indiji

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo zajedničkim snagama rade na platformi koja će developerima izvan Kine omogućiti da svoje aplikacije plasiraju u sve glavne prodavnice aplikacija odjednom. Kineski tehnološki giganti su se udružili u savez, pod imenom Global Developer Service Alliance (GDSA), sa ciljem da pruže dostojan izazov globalnoj dominaciji Google’s Play Store-a, javlja Rojters.

Budući da je Google Play Store zabranjen u Kini, korisnici Androida u toj zemlji navikli su da preuzimaju aplikacije iz više različitih prodavnica, do kojih mnoge održavaju Huawei i Oppo.

Izvan Kine, međutim, Google Play Store je bezpogovorni vladar tržišta mobilinih aplikacija, koji predstavlja proverenu lokaciju putem koje developeri mogu da plasiraju svoj softver. Ova gotovo monopolska pozicija znači da su sve druge prodavnice aplikacija morale žestoko da se bore za međunarodnu podršku od strane developera, pa bi GDSA platforma predstvljala veliku prednost za njih.

Prototip GDSA platforme biće dostupan u devet zemalja, među kojima su i Indija, Indonezija, Rusija i Malezija. Svaka od velikih kinsekih kompanija jaka je u nekom od delova sveta, primećuje Rojters, pa je tako Xiaomi dominantan u Indiji, a Huawei u Evropi. 

Međutim, sve četiri kompanije zajedno, od poslednjeg tromesečja prošle godine, kontrolišu preko 40 odsto svetskog tržišta pametnih telefona. Zato bi nova platforma u mnogome olakšala developerima postavljanje njihovih aplikacija u sve prodavnice odjednom, dok istovremeno garantuje njihovu ravnomernu zastupljenost u svima njima.

Globalna dominacija Play Store-a prdstavlja najveći problem za Huawei, koji je od prošle godine izgubio licencu za korišćenje Google aplikacija i usluga. Upravo zbog toga, njihov poslednji flegšip uređaji serije Mate 30 nisu plasirani na veliki deo globalnog tržišta.

Prethodni tekstSavršena indijska dijeta: topi salo i čisti telo od toksina
Sledeći tekstIndijka s retkim poremećajem ušla u Ginisa (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime