Zahvaljujući Kini i Indiji zemlja je mnogo zelenija

Snimci koje su dostavili NASA sateliti pokazuju da je danas zemlja mnogo zelenije mesto nego pre dve decenije – a izvor tog zelenila su, neočekivano, Kina i Indija.

Velike populacije su ubedljivi lideri kada je reč o ozelenjavanju, pokazuju nova istraživanja. U prilog tome govori činjenica da je Kina tokom 2017. godine oborila sopstveni rekord zasadivši 66 miliona mladica za svega 12 sati.

Efekat proizilazi iz ambicioznih programa sadnje drveća u Kini i intenzivne poljoprivrede u obe zemlje.  Kina i Indija same čine jednu trećinu ozelenjavanja a zauzimaju oko 9 odsto planete koja je pokrivena vegetacijom. Nučnici su prvi put pregledali satelitske snimke devedesetih godina prošlog veka i uočili zeleno bujanje, a posmatranje i praćenje je trajalo narednih decenija.

NASA instrument visoke rezolucije pruža veoma iscrpne podatke o tome šta se dešava sa zemljinom vegetacijom do nivoa mora od 500 metara ili oko 1600 stopa na zemlji. Istraživači  su uspeli da otkrivaju zanimljiv podatak, da je površina pokrivena novim biljem i drvećem jednaka površini koju prekrivaju sve šume Amazona, odnosno da sada imamo više od dva miliona kvadratnim milja zelenila. U poređenju sa dvehiljaditim, to je više za oko 5 odsto.

Istraživači upozoravaju da veća površina zelenila, pre svega u Indiji i Kini, ne potire štetu nastalu gubitkom prirodne vegetacije u tropskim regionima, poput Brazila i Indonezije jer posledice na održivost u ovim ekosistemima ostaju.

(energetskiportal.rs)

Prethodni tekstJLR u vlašništvu Tata Motorsa otvara proizvodni pogon u Slovačkoj
Sledeći tekstAmerika otvara još dva fronta: Čeka se odgovor Nju Delhija i Ankare

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime