Zašto je Kašmir toliko bitan Pakistanu i Indiji?

KAŠMIR – Indija i Pakistan su već 70 godina “zarobljeni” u borbi za Kašmir, a ovonedeljni nemiri su gotovo doveli gotovo do „kulminacije“.

Pojačane tenzije između dve nuklearne sile razlog su za veliku zabrinutost. Najnovija erupcija u jednom od najdužih sukoba na planeti izazvala je napetost kod svih koji se bave ovom tematikom, tvrdi „CNN“.

Tenzije su, naravno, postojale i ranije. Predominantno hinduistička Indija i Pakistan sa većinskim muslimanskim stanovništvom vodili su tri rata od 1947. godine, kada su dve nuklearne sile stekle nezavisnost od Velike Britanije, a došle su blizu još jednog velikog sukoba 1999. godine.

Ratovi 1947. i 1965. godine vodili su se direktno preko Kašmira, a kontinuirano nasilje od 1989. godine ubilo je više od 47.000 ljudi. Ovaj broj ne uključuje ljude koji su zbog ovih sukoba nestali, pa neke grupe za ljudska prava i nevladine organizacije broj poginulih i udvostručuju.

Kašmir je prvobitno ostao nezavisan i bio je slobodan da pristupi bilo kojoj naciji. Kada je hinduistički kralj Kašmira izabrao da se pridruži Indiji u zamenu za vojnu zaštitu, država Džamu i Kašmir je postala jedina država sa muslimanskom većinom u zemlji.

Džamu i Kašmir pokriva oko 45 odsto Kašmira, na jugu i istoku regiona, dok Pakistan kontroliše Azad Kašmir, Gilgit i Baltistan, koji pokrivaju oko 35 odsto ukupne teritorije na severu i zapadu. Obe zemlje tvrde da je Kašmir njihovo potpuno vlasništvo, a tu je i Kina, koja kontroliše oko 20 odsto teritorije Kašmira poznate kao Aksai Čin.

Ovo pitanje je jedna od najstarijih tačaka na agendi Ujedinjenih nacija, gde su Indija i Pakistan i započele svoj spor ubrzo nakon nezavisnosti.

„Za neke je ovo signal fundamentalnih promena u odnosima Indije i Pakistana“, rekla je Simona Vitorini.

Pored ukorenjenog istorijskog konflikta, Kašmir je danas dobio veći značaj u kontekstu savremenih političkih događaja.

Indiju za samo nekoliko meseci očekuju izbori, koji će biti održani u maju ove godine.

Indijski premijer Narendra Modi obećao je da će preurediti ekonomiju i otvoriti nova radna mesta, kao i da će se suprotstaviti indijskim neprijateljima.

(Tanjug, nezavisne.com, B92)

Prethodni tekstMiroljubiv gest: Pakistan oslobađa indijskog pilota
Sledeći tekstIndijska maska za suvu kožu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime